Мъжете и жените виждат цветовете различно

Мъжете и жените виждат цветовете различно
A A+ A++ A

Ако сте се чудили защо мъжете не могат да изберат подходяща боя за стените у дома или как така съчетават дрехи, които не си отиват, американски учени имат отговора – двата пола виждат цветовете различно.

Това означава, че когато представители на двата пола гледат оранжево, на мъжете то се струва по-червеникаво, отколкото на жените. По същия начин мъжете виждат тревата по-жълтеникава, а жените – по-зелена, пише бТВ.

Причината е, че мозъкът обработва информацията по различен начин. Разликите не се дължат на структурата на окото.

Експериментите на учените от Градския университет на Ню Йорк показаха, че мъжете трудно виждат малките разлики в жълтото, зеленото и синьото, предаде БТА.

Ефектът е малък, но означава, че жените по-добре се справят с избора на боя от десетки нюанси, включени в палитрата в магазина.

След като разликите не идват от очите, те вероятно са обусловени от мозъка, като определящ е мъжкият полов хормон тестостерон, предполагат учените.

Зрението не е единствената сетивна разлика между двата пола. Известно е, че жените са с по-добър слух и по-остро обоняние и вкус.

Американското изследване обаче доказа, че мъжете са по-добри в едно отношение – те виждат по-ясно фините детайли в движещи се образи.

Тази характеристика ги е правела добри ловци в древността, а сега им помага да побеждават на компютърни игри.

Това качество е много полезно и при гледане на футболни мачове по телевизията.

#мъже #жени #цветове #Ню Йорк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници