Плевнелиев иска прозрачност в увеличенията на заплатите

Плевнелиев иска прозрачност в увеличенията на заплатите
Президентът Росен Плевнелиев присъства на старта на 62-та Международна колоездачна обиколка на България, която започна в неделя от София. Снимка: bTV
A A+ A++ A

За всички увеличения в администрацията или в сектор „Сигурност” трябва да има прозрачност и обоснован доход, заяви президентът Росен Плевнелиев.

„Аз не мога да преценя, нито ще съм човекът, който ще каже да се увеличат с 20 или 50 лева заплатите на всички в сектор „Сигурност", каза държавният глава на старта на 62-рата колоездачна обиколка на страната, предаде БГНЕС.

Плевнелиев подкрепи усилията за увеличаването на заплатите на всички учители. За останалите сектори призова за прозрачност при формиране на заплатите.

„За всички останали увеличения в администрацията или в сектор „Сигурност" трябва да има прозрачност и обоснован подход", каза президентът.

Той допълни, че е необходимо да се посочат източниците на финансите и тяхната приоритетност, което очаква да бъде направено от Министерството на финансите.

Във връзка с 9 септември Плевнелиев изрази леко притеснение, свързано с опитите за възстановяване на комунистическата идея.

„Понеже виждам опити за реабилитиране на комунистическия режим, нека ви кажа моето мнение. Комунистическият режим създаде тоталитарна държава, фалира три пъти държавата и произведе няколко национални предателства", посочи той.

Държавният глава изрази надежда, че историята ще подкрепи неговата позиция.

По външнополитически теми Плевнелиев за пореден път приветства позицията на македонския си колега за европейски подход на съседство между двете държави.

Президентът обаче отказа да приеме новата позиция на македонското правителство само на доверие.

„Очаквам конкретни доказателства. Надявам се това да не е само една куха декларация. Очаквам македонските политици да стартират инициативи и да се посочи новият европейски подход, който декларираха", подчерта той.

Държавният глава изрази готовност да помага на македонската страна за развиването на дипломатическите отношения с България, но също така заяви, че както той, така и от Брюксел ще следят дали Македония действително възприема нов европейски подход в отношенията си с България.

#сигурност #Росен Плевнелиев #президент #държавен глава #колоездачна обиколка #България #Македония #Министерството на финансите #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници