Заради 16 заразени с коронавирус учители в Габрово учениците ще учат онлайн

Заради 16 заразени с коронавирус учители в Габрово учениците ще учат онлайн
A A+ A++ A

Първо училище-огнище на коронавирус. Около 400 деца от средно училище в Габрово преминаха на онлайн обучение след като 16 преподаватели се оказаха  заразени с COVID-19. В клас ще влизат само най-малките – от 1-ви до 3-ти клас.

В Средно училище „Райчо Каролев” в Габрово учат около 600 деца. Учителите и персонала са 60 души. В края на миналата седмица 16 преподаватели дават положителни проби за коронавирус, след като няколко учители са имат оплаквания за неразположение.

 

„Те обаче са били леки, не им е обърнато внимание. Постепенно контакти в работна, а и извън работна среда, и така се стига до това разпространение”, каза д-р Николай Пенчоков – директор на РЗИ – Габрово.

От днес учебният процес, за около 400 ученици и техните преподаватели вече е онлайн. „Разговарял съм с тях. Чувстват се добре и продължават своите занимания, но онлайн”, заяви Богдан Андреев – директор на СУ „Райчо Каролев” – Габрово.

Масово тестване на ученици няма да се прави, но от РЗИ препоръчват наблюдение на родителите над състоянието на децата

„Ако прояви клинични признаци да се обади на личен лекар и дежурен телефон в РЗИ. Ще организираме и направим PCR на детето. Не е нужно да стреляме на посоки и да правим масово изследване - това са 570–580 ученици”, каза д-р Николай Пенчоков – директор на РЗИ – Габрово.

Занятията на децата от първи до трети клас продължават присъствено, тъй като най-малките ученици не са имали досег със заразените учители. За Ивелина, която е майка на второкласничка, това е правилното решение.

„Присъствено е по-добре. Първи клас завършиха и нищо не знаят. Тя, още първата седмица каза: „Аз не желая да уча така. Това не е училище”, коментира тя.

Образователното министерство следи ситуацията с разпространението на COVID-19 в цялата страна. До този момент данните не били притеснителни. „Имаме един нормален ръст и брой на заболели учители и ученици. Преминаваме по същият начин – ще преминават отделни паралелки на обучение в електронна среда. Имаме 4 на 1 000 паралелки в електронна среда. В момента не можем да кажем, че имаме значително увеличение, заради отварянето на училищата”, заяви Красимир Вълчев – министър на образованието и науката.

#Габрово #коронавирус #ученици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »