Въпреки COVID-19, почти няма спад на българските първокурсници в западните ВУЗ-ове

Въпреки COVID-19, почти няма спад на българските първокурсници в западните ВУЗ-ове
Pixabay
A A+ A++ A

Над 5000 български кандидат-студенти - бакалаври и магистри продължават образованието си в западни университети тази есен. Значителна част от тях вече са отпътували за държавите, съобщава БНТ.

Данните бяха оповестени по повод предстоящото издание на международното изложение - "Световно образование", което ще се проведе между 1 и 6 октомври.

Броят на отказалите се от обучение зад граница ученици и кандидат-студенти е под 5%, отбеляза Николай Христанов. "Очакванията бяха за отлив предвид паниката и страха. С изненада установихме, че много български семейства и ученици не се отказват от мечтите и стремежите си за образование в чужбина", отбелязва той.

Пребиваването на студентите е съобразено с условията за обучение в рамките на пандемията, като повечето западни университети предложиха хибридния модел на обучение – онлайн и присъствено.

"Всеки студент може да реши как да започне обучението си - дали онлайн, или присъствено, нещо, което зависи от обстановката в съответната държава. Повечето от приетите по световно образование студенти започват учебната година от октомври в реални условия", каза Христанов.

Нидерландия, Белгия, Франция, Дания и Швеция са сред търсените образователни дестинации, стабилен остава и интересът към Италия и Испания.

След Брекзит Ирландия набира популярност сред студентите.

Увеличават се и запитванията за задокеански дестинации като САЩ и Канада.

„Световно образование“ отчита 27% ръст на заминалите по проекта деца за средно образование в елитни училища в Англия, Швейцария, Италия, Германия, Австрия и Франция.

Около 1200 българи отново ще се обучават в британски университети, което е спад от около 10% от миналата година.

Въпреки промените в условията за прием на Острова след Брекзит, в офисите на Интеграл вече са заявени първите 11 ранни кандидатури за Великобритания, от които 5 за Оксфорд и Кеймбридж за специалности Компютърни науки, Математика, Право и Биология. Въпреки повишаване на цената на обучение, която ще се движи в среден диапазон от 16 000-23 000 паунда, британските институции търсят начини за допълнително финансиране на студентите от ЕС.



#чужбина #образование #български студенти #коронавирус #Брекзит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »