Путин критикува разследването на ЕК срещу „Газпром”

Путин критикува разследването на ЕК срещу „Газпром”
Ние смятаме, че подходът на Брюксел по отношение на „Газпром” е неконструктивен, заяви руският държавен глава. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Русия Владимир Путин разкритикува откритата официална процедура на Европейския съюз за разследване срещу руския газов гигант „Газпром” по подозрение в злоупотреба с монополна позиция.

Еврокомисията, която бди за спазването на конкуренцията в Европа, подозира по-конкретно „Газпром”, че пречи на разнообразяването на газовите доставки в страните от Централна и Източна Европа и налага на своите клиенти необосновани цени на природния газ, като ги обвързва с цените на петрола.

Ние смятаме, че подходът на Брюксел по отношение на „Газпром” е неконструктивен, заяви руският държавен глава на пресконференция във Владивосток, където участва в срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), предаде Интерфакс, цитирана от БГНЕС.

„Разследването е свързано с тежкото положение в редица страни от Евросъюза. То е предизвикано от няколко обстоятелства и преди всичко от тежката икономическа ситуация в еврозоната. Става дума преди всичко за страните от Източна Европа. Както аз виждам нещата – макар да не съм информиран в подробности за ставащите събития – проблемът е, че всички тези страни бяха приети в Евросъюза и ЕС пое задължението да субсидира тяхната икономика" – посочи Путин.

#Владимир Путин #президент на Русия #Газпром #Русия #Европейската комисия #Европейския съюз #ЕК #ЕС #еврозона #Евросъюз #Европа #Централна и Източна Европа #Брюксел #АТИС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »