Проф. Балтов очаква сериозен ръст на новите случаи на COVID-19 в близките 15 дни

Проф. Балтов очаква сериозен ръст на новите случаи на COVID-19 в близките 15 дни
Пирогов
A A+ A++ A

Следващите 15 дни се очаква сериозно увеличение на случаите на коронавирус. Това каза в ефира на по БНТ директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

По думите му медицинските специалисти се подготвят за по-лошия сценарий със сериозен пик на инфекциите през ноември. Проф. Балтов прогнозира, че тогава регистрираните случаи ще достигнат 30 000, от тях 7000-8000 активни.

Сценарият със затваряне по домовете не е удачен, не трябва да се спира работата, може би ще има региони, където ще има по-строги мерки, каза проф. Балтов. Според него трябва да се повиши контролът.

Маски навсякъде не мисля, че е проблем да се носят, защото и в момента да влезете в "Пирогов", ще видите, че всички ходят с маски, дори и пациентите. Това не е нещо необичайно. В цял свят се носят маски и никой не е пострадал от това”, казва проф. Балтов.

В “Пирогов" в момента има 30 пациенти с COVID-19, двама са интубираните, останалите са в средно тежко състояние.

Сега има достатъчно легла, но съществува вариант да се увеличат болниците, които да се грижат за пациенти с коронавирус. Проф. Балтов каза, че не е бил възприет моделът с обособяването на болница, която приоритетно да се занимава с борбата с коронавируса, нещо, което се е реализирало в Белград например.

Няколко болници поемат тежкия удар и това е от самото начало, други болници се опитват, ако може техните случаи да ги поемат други болници. Частните болници са някъде в правенето на пари, каза още проф. Балтов.



Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »