Синдикати: Няма да се занимаваме с пазарлъци!

A A+ A++ A

КТ „Подкрепа“ категорично отказа да участва в пазарлъци, нямащи нищо общо с исканията в декларацията на многохилядния митинг, заявяват в декларация от Конфедерацията.

„Безочието на управляващите достигна дотам, че вместо да оттеглят незаконосъобразните си предложения в Закона за бюджета, показвайки управленска немощ, за по-малко от 24 часа смениха позицията си, като днес изведнъж предложиха увеличение на пенсионната възраст с 4 месеца за всички категории персонал. Това нагло поведение за пореден път показа нашата правота, че с управляващите е невъзможен диалог в какъвто и да е формат“, категорични са синдикатите.

Втори ден се водят преговори с ръководството на БДЖ по нарушените стачни искания. Софийски градски съд прекрати като процесуално недопустимо делото, образувано по исковата молба на „БДЖ – Товарни превози“ срещу 10 служители на дружеството за обявяване стачката за незаконна, припомнят от КТ „Подкрепа“.

„На фона на 45-хилядния митинг, организиран от КТ „Подкрепа“ и КНСБ, властимащите поискаха разговори на тема пенсионна възраст, клас прослужено време и положението в БДЖ. Притиснати от обстоятелствата, започнаха да обещават различни неща: увеличение на пенсионната възраст с 4 месеца само за трета категория; премахване на класа само за администрацията; а за БДЖ– има предложения за орязване до 50% на допълнителните възнаграждения и в разрез с Кодекса на труда да се изплащат в края на годината“, се казва още в декларацията.

Според Конфедерацията страхът от стачката в БДЖ е стигнал дотам, че ръководствата на фирмите са започвали да анулират и изтеглят влакове във времето, в което се стачкува, с цел да неглижират усилията на стачниците.

Ситуацията в страната ескалира. Доказателство за това е гражданското неподчинение днес на гара Банско от страна на жителите, които застанаха пред влак на жп линията не само от солидарност към стачкуващите, но и в знак на протест от спирането на влакове по тази линия, казват още синдикатите.

Стачката продължава. И утре от 8.00 до 16.00 ч. влаковете няма да се движат на територията на цялата страна, съобщават от КТ „Подкрепа“.

#КНСБ #Конфедерацията #КТ „Подкрепа“ #пенсионна реформа #пенсионната възраст #БДЖ #стачка #синдикати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »