Радев: Първо установяваме механизмите, водещи до провала в управлението и порочния му модел, после диалог

Радев: Първо установяваме механизмите, водещи до провала в управлението и порочния му модел, после диалог
Президентство
A A+ A++ A

Моята голяма признателност днес е за всички будни граждани, които вече повече от два месеца оспорват моралното падение и зависимостите на малцина да определят бъдещето на целия народ. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси в село Бояджик, където беше на посещение.

По повод Деня на Независимостта държавният глава посочи, че преди 112 години народът ни е отхвърлил всякакви претенции националната ни политика да бъде подвластна на чужди сили. „Нашите предци осъзнаваха, че само свободни и независими хора могат да дадат достойно бъдеще на България“, допълни Радев. По думите му, признателността към поколенията, които изковаха нашата свобода и независимост, ни задължава да не допускаме подмяната да уронва вярата в нашите собствени сили да градим правова държава с независимо правосъдие.

В отговор на въпрос за призива на вицепремиера Красимир Каракачанов за диалог с министър-председателя Бойко Борисов, президентът посочи, че диалогът има смисъл само ако бъде поставен на здрава основа, което означава „по безспорен начин да се изчисти истината за записи, шкафчета, корупционни схеми”. „Трябва да установим кои са механизмите, водещи до провала в управлението и порочния му модел, и как те да бъдат отстранени и да се възстанови справедливостта. Едва тогава може да се води диалог за бъдещето, другото е лицемерие и компромис, който само ще задълбочи кризата“, заяви държавният глава.

Радев беше категоричен, че когато едно управление е лишено напълно от легитимност, няма как проблемите да се решат с изчакването на редовни избори. По думите му, най-тревожното е, че управляващи, които всеки ден се борят единствено за своето оцеляване, няма как да преведат страната през тежката здравна, социална, икономическа криза, която се очертава.

Попитан за подписания указ за освобождаване на началника на своя кабинет, Румен Радев благодари на Калоян Методиев за работата му за институцията. „С моето решение му давам свободата да разкрие своя безспорен потенциал на друго място, стига да получи доверието, което аз му гласувах“, посочи президентът.

#Румен Радев #политическа криза #диалог #протести #Бойко Борисов #Ден на независимостта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »