Вълчев: Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали и консумативи е незаконно

Вълчев: Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали и консумативи е незаконно
A A+ A++ A

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев изпрати писмо до началниците на образователните инспекторати, директори на държавни и общински детски градини и училища, министрите на културата и младежта и спорта, както и кметове на общини, за да припомни на детските градини и училищата, че нямат право да събират допълнителни средства от родителите на децата и от учениците, които обучават.

В писмото на Вълчев се посочва, че безплатното образование включва както правото да не се заплащат такси за обучението, така и безвъзмездното ползване на предоставената материална база.  

„Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали и консумативи, за подобряване на материалната база и други текущи разходи по издръжката на процеса на възпитание и обучение в общинските и държавните училища и детски градини няма правно основание. Родителите на децата и учениците имат задължение да заплащат само нормативно регламентираните такси", пише министърът.  

Вълчев допълва също, че настоятелствата нямат право да събират и допълнителни суми, тъй като набирането на средства под формата на дарения трябва да става при спазване на принципа за доброволност и лична воля на дарителя.

 

#Красимир Вълчев #деца #родители #училище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »