Научените уроци от Ден 1 на „Робо Дни 2020“ – форум по образователна роботика

Научените уроци от Ден 1 на „Робо Дни 2020“ – форум по образователна роботика
A A+ A++ A

На 19-ти септември в София Тех Парк се проведе ден първи от хибридното събитие „Робо Дни 2020“ – онлайн образователен форум по роботика с експо на място, в сграда Инкубатор. Георги Грозданов и Кристиян Михайлов от асоциацията по роботика и автоматизация откриха форума с встъпителна реч за обединението на клубовете по роботика, което от организацията стартираха.

Двамата подчертаха важността на роботиката и СТЕМ науките. Грозданов, който ръководи и инженерния център на „Фесто“ в България сподели: „Последните деситилетия видяхме как компютрите направиха скок от елемнтарни с няколко килобайта памет, асега са супер станции и огромни облаци. Как колите стават автономни, или как нашите тешефони вече не са само за разговори - с тях вършим всичко друго.

Как роботиката става все по голяма част от нас.“ Кристиян Михайлов направи специално обръщение и към всички български родители: „Скъпи родители, не знам дали осъзнавате, но вашите деца не са създадени на този свят, за да подават поредната кофичка кисело мляко в магазина. Те са създадени за велики дела! За да ги вдъхновите по пътя им към величието, позволете им да правят експерименти чрез света на роботиката.“

Ролята на дуалното образование бе дискутирана от експерти и представители на държавата

Още в самото начало на „Робо Дни 2020“ представители на технологичния и ИТ сектор дискутираха близо час ролята на дуалното образование. В панелът участваха Деница Борисова от „Фесто Производство“, Синиша Джукич от Bosch.IO, и Съби Ангелов от „Nemetschek Bulgaria“. Експертът на МОН, в лицето на Мария Тодорова от Дирекция „Професионално образование и обучение" се включи през дистанционно, за да сподели повече за образователните политики в тази връзка. В едночасов разговор бяха засегнати големите плюсове на дуалното образование – „включването на трудовия пазар от ден първи, превръщането им във високо ценени професионалисти и възможността да получат подготовка от самото начало за корпоративната култура на дадена компания“ – според г-жа Борисова. Според Синиша Джукич от Bosch.IO има много съпъстващи дейности – от управление на проекти до качество и използването на по-нови методологии, които дуалното образование може да приложи.

По данни от образователното министерство за краткия си опит от 2015-та до сега 70% от учениците получават своята реализация във фирмите, в които са се обучавали. Съби Ангелов подчерта, че липсата на кадри принуждава успешните бизнеси, които искат хора, да започнат да работят много рано с млади колеги. Представителят на “Nemetschek Bulgaria” е категоричен – опитът е най-ценното нещо, а той се постига с множество грешки. Дуалното образование помага много рано на младежите да опитват, без да са обременени емоционално от това, запазвайки амбицията си.

Самият панел протече в изключително позитивен тон. Детайли можете да видите на следния линк във Фейсбук

В специален панел бе обърнато внимание може ли роботиката да е двигател за развитие на STEM у нас?

Експерти от частни училища и академии дискутираха ролята на STEM. За Елица Цонева от ЧОУ „Томас Едисън“ това е ранен кариерен подход и професионална реализация. За Теодор Николов от клуба по роботика в Плевен STEM е лесен начин децата да видят практически какво учат и даде пример с програмирането на един лего робот. Бе отделено и специално внимание на темата за онлайн обучението. Предприемачът Невен Боянов акцентира на важността, която онлайн обучението дава. Той даде пример с възможността малко училище от 100 деца да се докосне до знанията на експерти от цял свят. Запис от самата сесия можете да видите тук

По време на „Робо Дни 2020“ инженери дискутираха възможността за програмиране на микроконтролери с отворена платформа.

Още в началото на темата бе отделено внимание на най-разпространените платформи за програмиране с отворен код на микроконтролери. Орлин Димитров от POLYGON Junior Academy, Анна Златанова от ПГМЕЕ гр. Бургас, Илиян Илиев от Клуб по роботика към ТУ – София, Владимир Гаристов от ТУЕС. Модератор - Георги Грозданов - ПАРА/Фесто TEC в над час време дискутираха сериозността на темата. Обърна се внимание на опростеността в представянето на информация. В панелът бяха представени значението на Arduino и Raspberry Pi платформите, когато учениците трябва да разработят по-сериозен проект. В дискусията се разгледаха различните видове програмиране. Акцентите по темата бяха представени и с различни проекти, които участниците в панела са разработвали и работят и в момента. Запис от дискусията можете да видите тук.

Ролята на образователната роботика в училище и развитие на качествата на учениците бе финален акцент на ден първи от „Робо Дни 2020“.

Александър Павлов от Robopartans (онлайн), Ирина Илиева от Фондация “Америка за България”, Венелин Николов от Клуб по роботика QWERTY, гр. Разград, Поли Янкова от MindHub дискутираха какъв начин образователната роботика подпомага развитието на младежите в училище. В почти 90 минути панелистите споделяха как роботиката свързва отделните дисциплини и представя важността и трансфера на знания. Венелин Николов даде типичен пример как учениците веднага се сещат за определени знания, които са натрупали в отделни дисциплини, докато програмират поредната платка и сензор, разбирайки защо им трябва. Ирина Илиева обърна внимание на различните проекти, които частни и организации от НПО сектора работят в посока обучение по програмиране в цяла България. Как протече дискусията, можете да видите на този линк.

Акцентите в идващите панели, които започват онлайн в 10:30 сутринта са:
• Роботика и 3D принтирането днес
• Популяризация на роботиката в България
• Северна България като център за млади таланти
• Ролята на Южна България при създаването на следващите млади предприемачи
• Младите надежди на българската робо сцена
Заповядайте на втория ден от експо зоната в София Тех Парк, сграда Инкубатор, което ще
е активно между 10 сутринта до 16 следобяд.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"