Сграда, посветена на Кибела, намериха в Никополис ад Иструм

Сграда, посветена на Кибела, намериха в Никополис ад Иструм
Снимка: БНР
A A+ A++ A

При разкопки в римския град Никополис ад Иструм са открити останки от богато декорирана сграда, посветена на култа към богинята-майка Кибела.

Почитатели на богинята са били тесен кръг заможни хора, казва ръководителят на проучването, доцент Павлина Владкова, археолог в Регионалния исторически музей във Велико Търново, предаде БНР.

„Кибела е източна малоазийска богиня на плодородието, на успеха на майчинството. В Никополис е имало сграда, предназначена за заседания на колегията. Това е колегията на дендрофорите - хора, които се занимават с добив и обработка на дърво, които разполагат с материални възможности и от тях се очаква благотворителност и се очаква да помагат на града", обясни Владкова.

Сградата е от времето на династията на Северите, това е края на втори, началото на трети век, времето, когато е разцвета на Никополис ад Иструм. Сградата е много просторна, тя е повече от 40 на 40 метра в неопосредствана близост до градския площад.

„Там са провеждани заседанията. Там колегията е решавала какви благотворителни акции примерно да направи, дарения за различни такива зрелища в Никополис. Там са се приемали даровете, които жителите на Никополис са посвещавали на Кибела. За съжаление ние не знаме какви точно са били тези церемонии, защото това си е един култ, който се чества, само посветените са на ясно какво точно трябва да се случва, но факт е, че около 30 човека са присъствали в тази зала, показват седалките, които са открити, върху които са запазени техните имена", добави археоложката.

#Никополис ад Иструм #Павлина Владкова #археолог #археология #Римската империя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"