Решено: На следваите избори гласуваме или с машина, или с бюлетина

Решено: На следваите избори гласуваме или с машина, или с бюлетина
iNews
A A+ A++ A

Депутатите одобриха окончателно идеята на управляващите за въвеждане на смесено гласуване – и на машина, и с традиционната хартиена бюлетина. Промяната стана част от приетите на второ четене текстове в Изборния кодекс, около които се обединиха коалиционните партньори от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, предаде репортер на БГНЕС.

Устройства за гласуване ще има само в секциите с над 300 избиратели, а всеки гласоподавател сам има право да избере дали да ги използва или да пусне гласа си с в изборната урна.

От опозицията застанаха твърдо срещу промените, които определиха като отстъпване от постигнатото до тук и настояха за изцяло машинен вот като единствена гаранция за честността на изборите.

„ГЕРБ и „Обединени патриоти“ не желаят машинно гласуване“, упрекна управляващите депутатът от левицата Филип Попов. Тезата му защити и Надя Клисурска, според която вотът на машини ще предотврати манипулациите и ще помогне за по-точното отчитане на изборните резултати. Според БСП смесения вот ще усложни и протоколите, защото там трябва да се нанасят резултатите от два различни начина на гласуване.

За манипулации на вота заговориха и от ДПС, които също не подкрепят предложението.

„Бойко Борисов си подготвя фалшификацията на следващите избори“, каза от парламентарната трибуна Хамид Хамид.

Тезата на управляващите защити депутатът от ГЕРБ Александър Иванов. „Как БСП проведе честни избори в събота за избор на свой председател – с хартия или на машина“, попита той, визирайки прекия избор за лидер, на който Корнелия Нинова отново застана начело на левицата. „Когато честни хора провеждат честни избори, няма проблем. Проблемът е другаде“, отговори му Филип Попов.

„Никъде в Европа няма машинно гласуване“, пък твърди Борис Вангелов от „Обединени патриоти“. 

#Изборен кодекс #промени #гласуване #бюлетини #машинно гласуване #избор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »