Здравният министър: Безплатни PCR тестове за ученици с COVID-симптоми и родителите им

Здравният министър: Безплатни PCR тестове за ученици с COVID-симптоми и родителите им
МЗ
A A+ A++ A

Ден преди началото на учебната година министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обясни в студиото на БНТ мерките за безопасност, които се въвеждат в училищата в страната.

Проф. Ангелов призна, че мерките са тежки и срещат съпротива от много родители. Единствената им цел обаче по думите му, е да осигурят на децата присъствие в училище. Маските трябва да се носят, за да ограничат разпространението на заразата и това е единственият мотив за прилагането на такава мярка. Той увери, че Министерството на здравеопазването съвместно с Министерството на образованието обсъжда всеки проблем по безопасността в учебните заведения.

В навечерието на 15 септември, категоричен беше проф. Ангелов, са взети всички дезинфекционни и предпазни мерки. Що се отнася до възможността даден ученик да има симптоми на COVID-19, докато е в училище, и притесненията на родители, министърът отбеляза, че изолирането му може да продължи не повече от 20-30 минути, докато бъде прибран от близките му.

Относно опасенията за заплащане на PCR тестовете от семейството в случай на дете със симптоми, проф. Ангелов заяви: "Тестът за дете със симптоми и неговите родители е безплатен. Никой няма да плаща".

В контекста на очакванията за възможна втора вълна на коронавируса, министърът каза, че здравната система е готова и може да издържи. Министър Ангелов коментира и предстоящия строеж на национална детска болница като увери, че нито срокът му от 42 месеца ще бъде продължен, нито ще изисква допълнителни финансови средства над предвидените 78 милиона лева.



#Костадин Ангелов #ученици #родители #covid-19 #PCR тестове #безплатно #симптоми #мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"