Марешки с 4-годишна присъда за рекет и изнудване, може да бъде обжалвана

Марешки с 4-годишна присъда за рекет и изнудване, може да бъде обжалвана
БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на “Воля” и зам.-председател на 44-ото Народно събрание Веселин Марешки, е осъден на 4 години затвор при общ режим на изтърпяване, постанови Варненският апелативен съд, предаде БГНЕС.

Присъдата е за рекет и изнудване. На Марешки му е наложена и глоба от 8 хиляди лева.

За Красимира Колева съдът постанови 3 години и половина по същото обвинение и да заплати глоба от 6 хиляди лева.

Двамата са признати за виновни за това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да заплаща ежемесечно сума в размер на 10 хиляди лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност.

Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество. Красимира е оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея. Въззивната инстанция потвърди присъдата на Окръжния съд в останалата ѝ част – без уважение остават гражданските искове: 40 хиляди лв – обезщетение за претърпени неимуществени вреди и 14 838,37 лв – за увредено имущество.

В предходното заседание съдебният състав намери за нужно да изясни имуществените отношения между Веселин и Красимира. Затова съдът поиска справка от Агенцията по вписвания и разпита свидетел. Днес в съдебната зала стана ясно, че заради заем от 65 хиляди лв. е била учредена договорна ипотека между съпругата на подсъдимия, в качеството ѝ на управител на търговско дружество и Красимира Колева.

След приключване на въззивното съдебно следствие, се пристъпи към пледоариите на страните.

Представителите на държавното обвинение обясниха, че паричното задължение на Красимира към Веселин е причина за неговите действия. Отправянето на закана, придружено с последващо унищожаване на имущество са били насочени към „сломяване на волята и мотивиране на пострадалия Асен Миланов да започне да плаща рекет“. Прокуратурата и частният обвинител поискаха от въззивния съд да признае вината на двамата подсъдими.

Защитата на Веселин Марешки счита, че той не е извършил състав на престъпление. Не е имал и мотив за това, тъй като Красимира не е е имала имуществено задължение към него. Той ѝ е помагал без да има материален интерес. Адвокатите и на двамата подсъдими поискаха от съда да остави без уважение протеста на прокуратурата и жалбата на частния обвинител, и да потвърди оправдателната присъда, постановена от Окръжния съд във Варна.

Мотивите към присъдата на Апелативен съд – Варна ще бъдат изготвени в законоустановения двумесечен срок.

Съдебният акт подлежи на касационна проверка.

БГНЕС припомня, че депутатският имунитет на Марешки беше искан няколко пъти назад в годините. През юни 2017 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Марешки и двама депутати от „Воля”. Няколко дни по-късно лидерът на „Воля” и Кръстина Таскова депозираха писмено отказите си от имунитет. Дни след това самият Марешки чрез декларация от името на групата предложи депутатите изобщо да нямат имунитет. С обвинение се сдоби по-малко от месец след това.

През ноември 2018 г. главният прокурор отново поиска имунитета на Веселин Марешки заради още едно обвинение – сговаряне на извършване на престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага. Тогава с имунитет се разделиха Кръстина Таскова и Пламен Христов, пак от „Воля”. 



#Варненски апелативен съд #присъда #рекет #изнудване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »