Шпигел има документи: Борисов е помагал на Ердоган да се разправя с членове на опозицията

Шпигел има документи: Борисов е помагал на Ердоган да се разправя с членове на опозицията
A A+ A++ A

Разследване на “Шпигел” показва, че Бойко Борисов е помогнал на турския режим да преследва членове на опозицията. Премиерът на България нарушил международните конвенции, пишат авторите на материала Димитър Ганев и Максимилиан Поп.

ВИЖТЕ СТАТИЯТА НА АВТОРИТЕТНИЯ ШПИГЕЛ ТУК

Авторите коментират, че Реджеп Тайип Ердоган обвинява германското правителство в помощ за тероризма и квалифицира Франция като провокатор. От седмици той заплашва с морска война срещу Гърция в борбата за газови находища.

“Досега една държава от ЕС беше пощадена от тирадите на турския държавен глава: България. Ердоган и българският премиер Бойко Борисов имат специално мъжко приятелство”.

Когато турското правителство изпрати бежанци в Гърция през март, границата с България остана затворена. В началото на кризата с коронавируса Турция достави маски и тестови комплекти на София.

Приятелството на Ердоган очевидно има цена.

Разследванията на “Шпигел” показват, че българското правителство е помогнало за преследването на няколко турски противници на режима – и по този начин е нарушило международните конвенции и правни принципи.

Тайната кореспонденция от турското посолство в София, до които „Шпигел“ си осигурил достъп, предполагат, че премиерът Борисов, бившият български генерален прокурор Сотир Цацаров и българските спецслужби са участвали активно в депортирането на турски член на опозицията след опита за преврат в Турция през юли 2016 г. – въпреки че българските съдилища преди това изрично са протестирали срещу искане за екстрадиция.

Така списанието информира за подробностите около депортирането на Абдула Бююк, когото Анкара обвинява във връзки с организацията на противника на Ердоган Фетхуллах Гюлен. Бююк без много шум беше предаден на Анкара през август 2016 г.- без съдебен процес, без да му се даде възможност за консултация с юрист или да обжалва решението на София. За отбелязване е също, че тогавашният вицепрезидент Маргарита Попова е отказала убежище на турчина.

От „Шпигел“ уточняват, че българският премиер Бойко Борисов и шефът на тайните служби се срещнали с турския посланик в София, за да обсъдят случая Бююк.

Малко спо-късно е имало среща и между турския посланик и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. От публикацията в немското списание се разбира, че Цацаров бил предал на представителя на Анкара информация за Бююк.

От „Шпигел“ правят извода, че с действията си Борисов, Цацаров и шефът на българските тайни служби са помагали на Ердоган да преследва своите политически опоненти. Това нарушава международните конвенции в повечето европейски държави, констатира списанието.

#Реджеп Таийп Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »