Борисов ще обещава на Израел да хване извършителите на атентата

Борисов ще обещава на Израел да хване извършителите на атентата
Премиерът Бойко Борисов заминава за Израел заедно с целия Кабинет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще доведе докрай разследването на кървавия атентат на Летище Сарафово край Бургас на 18 юли, при който загинаха петима израелски и един български гражданин.

Това послание ще занесе премиерът Бойко Борисов на израелския си колега Бенямин Нетаняху и на президента Шимон Перес при двудневното си посещение в Тел Авив и Ерусалим.

Официалната част на посещението ще е на знаковата в контекста на световния тероризъм дата 11 септември.

Визитата на Борисов е по повод уговореното по-рано съвместно заседание на правителствата на двете страни, пише "Монитор" в неделя.

С концерт в театър „Хабима" ще посрещне израелската страна българския премиер, който ще кацне в Тел Авив на 10 септември, става ясно от програмата на посещението.

В първия ден от визитата е предвиден коктейл в театър „Хабима". На следващия ден делегацията ни от 11 министри ще посети националния мемориал, посветен на холокоста, „Яд Вашем" в Ерусалим, където Борисов ще поднесе венец.

После премиерът и израелският му колега Нетаняху, както и военният ни министър Аню Ангелов ще разговарят в кабинета на Нетаняху.

Останалите министри пък ще имат двустранни срещи, а след това ще подпишат и четири споразумения за сътрудничество - в областта на информационните технологии и съобщенията и на здравеопазването и медицинската наука.

Очаква се двете страни да подпишат и спогодба, според която членовете на семействата на дипломатите ни в Израел вече ще имат право да работят в страната. Срещу това обаче ще трябва да се откажат от дипломатическите си имунитети.

Ще бъде подписан и меморандум за съвместно честване на 70-годишнината от спасяването на 48-те хиляди български евреи следващата пролет. По лично разпореждане на премиера за целта у нас ще бъде създаден специален комитет, в който ще влизат представители на еврейската общност у нас, на парламента, Министерския съвет и др.

С президента на Израел Шимон Перес Борисов ще разговаря малко преди да отлети за София.

#Израел #атентат #терористичен акт #11 септември #Бойко Борисов #Аню Ангелов #Бенямин Нетаняху #Шимон Перес #министър-председател на България #министър-председател на Израел #президент на Израел #съвместно заседание на правителствата #Бургас #летище Бургас #израелци #израелски туристи #Яд Вашем #спасяването на българските евреи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"