Велико Търново отбеляза 135 години от Съединението, празникът завършва с прожекция на спектакъла на Царевец

Велико Търново отбеляза 135 години от Съединението, празникът завършва с прожекция на спектакъла на Царевец
A A+ A++ A

Във Велико Търново тържествено бяха отбелязани 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Много жители и гости на града, заедно с официалните лица уважиха церемониалната част от програмата, състояла се край емблематичния паметник „Майка България“.

Под звуците на химна и с военен ритуал бе издигнато българското национално знаме. Празнично слово произнесе заместник-кметът на старопрестолния град проф. Георги Камарашев. Той подчерта историческата значимост на Съединението и съвременните измерения на големия общонароден и държавнически акт, както и ролята на бележити търновци в борбата за национално обединение. „Съединението е символ на непреклонния български дух и на истинския, искрения, неподправения, безкористния патриотизъм.

Цяла Европа е впечатлена от смелостта на българите от двете страни на Стара планина. Несправедливо разделени след злощастия Берлински конгрес, само седем години след Освобождението, предците ни успяват сами да се преборят за единна държава. Съединението е яркият отговор на целия народ срещу Великите сили, разделили българи от българи. Предците ни показват, че искреното родолюбие не е само мечта, че националният идеал може да бъде над личните стремежи, пристрастия и цели, над политиката, че народът ни е достатъчно мъдър, за да надделее над всеки опит за разделение“, бе акцентът в празничното слово. Историкът Дора Недева описа подготовката за Съединението и разказа за делата на бележитите търновци, поставили началото на борбата за национално обединение - Стефан Стамболов, Георги и Никола Живкови, Христо Иванов – Големия, Никола Кабакчиев, Христо Караминков, Сава Муткуров, Коста Паница, Райчо Николов, Петко Р. Славейков, Димитър Атанасов – Канцеларията, Йордан Недев – Инджето, Сава Пенев и много други. Пред паметника „Майка България“ отец Славчо отслужи празничен благослов. Жителите и гостите на града, заедно с депутати, общински съветници, представители на двата университета, на институции, организации и сдружения поднесоха венци и цветя. Почетният караул на Националния военен университет „Васил Левски премина в тържествен марш. Почетена бе и паметта на ген. Сава Муткуров, чийто паметник се намира в парк „Марно поле“ и бе открит точно преди година. Кулминация на програмата е прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която започва в 20,45 ч. тази вечер.

#Велико Търново #Съединение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »