Хора от 3 континента се вдигнаха на „въстание“ срещу ограниченията заради COVID-19

Хора от 3 континента се вдигнаха на „въстание“ срещу ограниченията заради COVID-19
Pixabay
A A+ A++ A

Социалното недоволство срещу коронавирусните мерки се засилва. Денят започна с мащабен протест срещу рестрикциите и десетки арестувани в Мелбърн, Австралия. Демонстрации имаше в Италия и Испания, предаде БНТ.

Антирекорд в Словакия - страната регистрира рекорден брой новозаразени. Когато има работеща ваксиа с приоритет ще бъдат онези, които се борят с вируса на 1ва линия и възрастните хора, казаха от Световната здравна организация.

С викове "Свобода" стотици се събраха в центъра на Рим, за да изразят недоволството срещу мерките за борба с коронавирусната инфекция. Демонстрацията е организирана от привърженици на крайно десни формации. Италия е сред най-засегнатите от COVID-19, през август новите случаи се увеличиха значително. Летните отпуски и нощният живот са сред основните причини за това, смятат специалисти.

В Испания на улицата излязоха учителите, те настояват за по-защитена училищна среда. Мнението им е, че властите не правят достатъчно, за да могат те да се чувстват сигурни в класните стаи. С не по-малко притеснение и родителите изпращат децата си в училище.

"Ако трябва да съм честна - страх ме е. Внуците ми ходят на училище и се опасявам, че могат да се заразят. Когато са вкъщи, ги следим, внимаваме и когато излизаме навън. Но ако не ходят на училище, ще ни глобят", каза Олга Мороко, жител на Мадрид .

Освен сезонът, испанците смятат, че усложнената обстановка се дължи и на темперамента им - ние не обичаме да спазваме правила, дисциплината ни също не е на подобаващо ниво, признават те.

Пореден мащабен протести срещу правителството и начина, по който то се справя с COVID кризата е планиран и в Израел. Тенденцията за скок в на новите случаи на коронавирусна инфекция се запазва. За денонощие Франция регистрира повече от 9 000 нови случая. Министърът на здравеопазването призова французите да бъдат бдителни и да спазват предписанията.

Рекорден брой новозаразени и в Словакия. Хората в най-голям риск ще имат предимство за ваксиниране, казаха от СЗО.

"В началото, когато количествата са ограничени, приоритетно ще се ваксинират служителите от първа линия и онези, за които рискът е най-голям, включително възрастни, и хора с хронични заболявания", каза Тедрос Гебрейесус, директор на СЗО.

В знак на благодарност към медиците, които се борят със заразата, един от символите на Брюксел - манекен Пис, беше облечен като лекар и му беше сложена предпазна маска.



#коронавирус #протести #ограничения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »