Европарламентът: Не е вярно, че Гешев е организирал срещата за България

Европарламентът: Не е вярно, че Гешев е организирал срещата за България
A A+ A++ A

Европарламентът опроверга твърдения на българските власти за срещата в Групата за наблюдение на демокрацията (DRFMG) миналата седмица, съобщи „Дневник“.

"Заседанието беше проведено при закрити врата. Въпреки това няколко участници, както и други лица, които не участваха в заседанието, разпространиха подробности от дискусията", гласи съобщението на Комисията по граждански свободи LIBE, на която DRFMG е на практика подкомисия. "В този контекст отбелязваме изявлението на българската прокуратура и на други участници. Всички изявления отразяват изключително и само техните наблюдения. Тези изявления съдържат твърдения, които не се споделят от DRFMG“, пишат още от комисията.

В официалното съобщение на прокуратурата за това събитие се казва, че "дискусията е организирана (...) по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск".

"Заседанието беше организирано по собствена инициатива на DRFMG и беше фокусирано върху последните събития в България във връзка с демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, по-специално свободата на медиите, независимостта на съдебната система и разделението на властите", казват още от ЕП.

 

"DRFMG ще докладва на Комисията по граждански свободи на ЕП (LIBE) относно мониторинга като цяло, нашите заключения от горепосоченото изслушване, както и отговорите на въпроса с искане за писмен отговор, който ще бъде предоставен на българските власти", завършва съобщението.

Официалното съобщение на ЕП с подробности дойде два дни след като вицепредседателят Катарина Барли заяви, че българските власти разпространяват "фалшиви новини". Коментирайки последната сесия на мониторинговата група пред цялата комисия LIBE, Барли каза: "Тя бе тревожна не само по отношение на съдържанието, но и на реакцията на правителството, което публикува абсолютно лъжлива информация за обсъжданото, всъщност фалшива новина".

Кой какво твърдеше

Миналата седмица първо прокуратурата разпространи съобщение, в което твърдеше, че срещата е организирана по искане на главния прокурор Иван Гешев.

След това евродепутатът Емил Радев (който не е присъствал на събитието) коментира пред в. "24 часа", че евродепутатите били осъдили използването на бесилки, ковчези и чували за трупове по време на протестите в България, както и че "съдейки по отзвука сред колегите в ЕП, сред основните проблеми, поставени главно от неправителствени организации, са били дискриминацията на ромите, правата на ЛГБТ общността, Истанбулската конвенция, която страната ни не е ратифицирала, както и казуси в ромските махали, свързани с налагането на карантина и разрушаването на постройки".

Без да споменава Радев директно, ЕП на практика опроверга това.

Какво следва

Идната седмица в цялата комисия LIBE ще има дебат за върховенството на закона в България. Той ще се проведе на 10 септември и на него ще присъства вицепредседателят на Европейската комисия за прозрачността и ценностите Вера Йоурова.

#Гешев #Европарламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »