COVID-19 срина икономиката ни до невиждани от 1997 г. нива

COVID-19 срина икономиката ни до невиждани от 1997 г. нива
БГНЕС
A A+ A++ A

Българската икономика се сви през второто тримесечие с рекордните 10% спрямо първите три месеца на годината и отбеляза най-драматичен спад на годишна база с 8,5% от 1997 г. насам на фона на строгите противоепидемични карантинни мерки, предприети през периода март - април, целящи ограничаване разпространението на коронавируса. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), които са по-слаби от експресната оценка на НСИ, предаде БНР.

Брутният вътрешен продукт на България се понижи през второто тримесечие на 2020 година с цели 10% спрямо първите три месеца, когато нарасна слабо с 0,3 на сто, отбелязвайки по този начин най-драматичен икономически спад от най-малко четвърт век насам. Според експресната оценка на НСИ икономическият спад беше в размер на 9,8 на сто.

Спрямо второто тримесечие на 2019 г. българският БВП се сви с цели 8,5% след растеж с 2,4% през първите три месеца на настоящата година. Това е най-големият икономически спад в нашата страна от първото тримесечие на 1997 година и по-голям от експресната оценка на НСИ за свиване на БВП с 8,2 на сто.

 

#коронакриза #икономика #БВП #спад #второ тримесечие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"