Психолог: Не е добре за психиката учениците да бъдат изолирани заради К-19

Психолог: Не е добре за психиката учениците да бъдат изолирани заради К-19
A A+ A++ A

Кой ще бъде с децата? Как ще бъдат обгрижвани тези деца? Ако например медицинската сестра е с тях, какво правят други деца, които имат нужда от медицинската сестра?

Тези въпроси постави в ефира на Би Ти Ви Цветана Милчева, учител и баба на ученици, за препоръката на министерството на образованието към училищата да обособят място за изолиране на ученик или служител със симптоми на коронавирус. Тя недоумява как децата, дори само при хрема или кихане, ще бъдат поставени в изолационна кабина, в конкретния случай - кабината на охраната на столичното 119-о училище "Акад. Михаил Арнаудов".

"Отговорността за организацията е на директора. Неприятна е само думата "изолатор", каза директорът на 119-то училище Деян Стаматов и предложи тя да бъде заменена с друга. "Времето, през което детето ще изчака родителя си, според мен, е между 5 и 10 минути. Време, през което то може да бъде с педагогическия съветник, с психолога, с медицинската сестра, а ако те са заети - с ръководството. Той посочи, че училището му е подготвило още три малки помещения, които се намират близо до изход, за да може родителят "много бързо да прибере детето си". "Всяко училище ще го има този проблем", предположи Стаматов.

"В нашето училище нямаме свободна стая в нито един момент свободна", зави Стаматов на решението на други училища да отделят цяла стая с цел изолиране на деца с проявени симптоми на коронавируса.

 

"Какво значи "нова нормалност", аз това словосъчетание не го приемам. Какво означава - да ходят децата с маски в общите помещения, сега в тези изолационни стаи. Ако е едно дете бъде поставено в една такава кабина, то не само ще се чувства изолирано, гледайки своите другарчета наоколо, но по този начин има риск да развие чувство за вина, защото това от едно дете ще се възприеме като наказание" коментира директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" Цветеслава Гълъбова пред Би Ти Ви.

Тя изрази и логичното предположение, че ако дете, държано в изолационната стая, се окаже с коронавирус, под карантина ще бъде поставен и придружаващият го възрастен, който обаче трябва да бъде заместен. Гълъбова също смята, че 90% от родителите няма да могат да идват за 5-10 минути да си вземат детето, както каза Стаматов, а децата "ще изкарват в изолатора часове".

"Последствията за психичното здраве на хората от кризата с коронавируса са много големи и трябва спешно да вземем мерки за възстановяването му", заяви психологът. "Нещата са много сериозни. Ние променихме начина си на живот. Хиляди загубиха работата си, невъзможността да общуваме по естествен начин, дистанционното обучение при децата - всичко това се отразява на психиката ни", добави тя

Според нея поведението на управляващите по време на кризата не е било правилно. По думите й българите са мнителни по природа, но уважават авторитетите, затова кризата е трябвало да се ръководи от експертния съвет по епидемиология. "Ако ни се даваха ясни и точни указания и те не се сменят през 20 минути. Настъпи един такъв информационен хаос, който стана благодатна почва да има и други мнения", заяви Гълъбова.

#психолог #директор #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"