Терзийски: 126 са арестуваните вчера, половината – криминално проявени

Терзийски: 126 са арестуваните вчера, половината – криминално проявени
МВР
A A+ A++ A

На днешното заседание на парламента изслушаха министъра на вътрешните работи Христо Терзийски.

На територията на столицата са проведени две полицейски мероприятия в Столична община, едно от които не е съгласувано в цялост, както и други нерегламентирани мероприятия, каза Терзийски, цитиран от БНТ.

Още от ранните часове е започнало събиране на хора, които са се установили в района на сградата на Народното събрание.

След 9:00 ч. обособилото се множество е започнало да проявява агресия спрямо полицейските служители, осигуряващи опазването на обществения ред. Част от протестиращите граждани започнаха да хвърлят множество предмети и бомбички по служителите на реда.

Опитаха се да повредят полицейски автомобили, бяха извадени жълти павета, използвани срещу полицейските служители, след което беше изсипана и слама по тях и беше направен опит да бъде запалена. След това е използван лютив спрей срещу полицейските служители.

Към 14:00 ч. са задържани 36 лица, около 18:30 ч. вечерта в района на пл. "Независимост" започнаха да се събират множество хора, като част от тях проявиха агресия. Множество пиротехнически средства са хвърляни по полицаите, самоделни взривни устройства и химически газове, столове, камъни, бутилки, пейки, тротинетки, велосипеди, пътни знаци, знамена, табели и др.

След ескалиране на напрежението полицейските служители трябваше да реагират след тези часове на пасивност и тактически действия, използваха тактическите си действия, изразяващи се в разцепване и изтласкване на събралото се множество за възстановяване на обществения ред.

След преглед на видеозаписите от деня се установи, че в палаткови лагери се съхраняват опасни предмети, вследствие на което в 3:00 часа на 3.09.2020 година бяха предприети действия по премахване на блокадите на кръстовища и обособените палаткови лагери.

За различните противообществени прояви са задържани общо 126 лица, като 62 от тях са с криминални прояви. От всичките задържани лица 35 са с постоянен и настоящ адрес извън град София.

Образувани са 16 бързи производства както следва: 12 – за извършено престъпление по чл. 325 от НК – хулиганство. По едно от тях е осъществен и втори състав на престъпление по чл 131 от Наказателния кодекс - за нанесена лека телесна повреда на полицейски служител; и 4 бързи производства за извършено престъпление по чл 216 от Наказателния кодекс - увреждане на чуждо имущество.

Пострадали са 80 служителя на Министерство на вътрешните работи. Транспортирани са както следва: трима в болница "Пирогов", 23-ма в Медицински институт на МВР, 13 - в болница „Царица Йоана“ и 41 са прегледани на място. Служителите са със следните наранявания: фрактура на крайници, травматични наранявания, увреждания, химически изгаряния от пиротехника и обгазяване.

От трибуната на Народното събрание благодаря на всички редови полицаи, техните командири и ръководители за това, че не позволиха да се пролее кръв и овладяха всички провокации".



#Христо Терзийски #протест #арести #агресия #криминално проявени #пострадали полицаи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »