Наемите в София тръгват нагоре заради студентите

Наемите в София тръгват нагоре заради студентите
15-процентен ръст при сделките за наеми отчитат агенциите за недвижими имоти заради студентското търсене на квартири преди началото на новата учебна година. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

15-процентен ръст при сделките за наеми отчитат агенциите за недвижими имоти заради студентското търсене на квартири преди началото на новата учебна година.

В София най-търсени от студентите са кварталите „Студентски град", „Дианабад" и „Мусагеница", предаде бТВ.

По данни на брокерите най-предпочитаните апартаменти от младите хора са двустайните, които масово се предлагат на цени от 200 евро на месец.

Заради удобната транспортна връзка на метрото с университетите и центъра на града обаче напоследък се търсят много квартири в квартали като „Надежда" и „Люлин", а предимството там са по-ниските цени.

Средната цена за наем на двустаен апартамент в „Студентски град", „Дианабад" и „Мусагеница" е 200 евро. В същото време в „Надежда"и „Люлин" тя е 150 - 180 евро.

Агенциите за недвижими имоти отчитат, че през септември търсенето на апартаменти рязко се увеличава, тъй като след летните ваканции студентите се завръщат за началото на новата година в университетите. Това обаче дават увереност на някои собственици и те се опитват да вдигнат цените.

„Около 10-15 евро е опита за покачване на цената в зависимост от качеството на имота," отбелязва Калоян Богданов, мениджър в компания за недвижими имоти.

За всички, които нямат нищо против да делят една стая с няколко души в общежитието, цената на наема е много по-ниска – не повече от 50 лв. на месец.

От Техническия университет казват, че всяка година заделят поне по 1 милион за реновиране на стаите. По думите на доц. Борислав Дамянов в стаите се поставя ламинат, а леглата се подменят.

Наемите в УНСС, Софийския и Техническия университет варират в зависимост от големината на стаята и броя на хората, които живеят в нея. Цените се движат между 17 и 50 лв.

Големите университети разполагат с различен брой места в общежитията. Не винаги обаче всички студенти успяват да се настанят в стая в Студентски град, тъй като в някои от учебните заведения стаите са по-малко от желаещите да живеят в тях.

Тогава алтернатива за младите хора остава свободният наем в някои от кварталите на София, където обаче е и по-скъпо.

#София #наем #„Мусагеница" #„Надежда" #„Люлин" #общежитие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »