Уорлик препоръчва прозрачност в енергийните сделки в България

Уорлик препоръчва прозрачност в енергийните сделки в България
Държавата трябва да потърси отговорност от хората, сключвали тайни енергийни сделки с парите на българите, заяви посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавата трябва да потърси отговорност от хората, сключвали тайни енергийни сделки с парите на българите, заяви посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик дни предида напусне страната на 14 септември.

Той ще се завърне във Вашингтон, където ще започне работа като заместник-специален представител за Афганистан и Пакистан - длъжност за старши дипломат в офиса на Държавния секретар.

„Мисля, че е важна прозрачността, особено в енергийните сделки. Те са се сключвали зад затворени врати и никой не е знаел какво пише в договорите. Някои от тях са тайни и до днес," коментира Джеймс Уорлик в интервю за бТВ.

Според него, сключените секретни договори в областта на енергетиката не се ограничават само до споразуменията за АЕЦ „Белене".

Като напредък в енергийната политика на България Джеймс Уорлик отбелязва стъпките към диверсификация на пазара.

„Когато пристигнах в България не мисля, че имаше много българи, които да използват думата диверсификация. Те дори не знаеха какво означава. Сега я чувате всеки ден от премиера, президента, политическите партии, и мисля че вече наистина се осъзнава, че видовете енергия и енергийните източници трябва да се разнообразят," подчерта посланикът.

Той за пореден път изрази тезата си, че цените на енергийните източници ще паднар, ако те бъдат разнообразени, особено ако България разполага с шистов газ.

„Виждам хора, които ми размахват пръст – „О, той се меси във вътрешните ни въпроси". Моят отговор е следният: Въпросите на България трябва да бъдат решавани от българите, но аз мога да започна дискусия по даден въпрос дори и да е противоречив - по теми като енергетиката, например, или нещо друго. Мисля, че така си върша работата. Някои не искат да чуват тези тежки въпроси, но аз мисля че това помага и придвижва дебата и се радвам, че активно заемах активна позиция," коментира още посланикът на САЩ.

Той бе категиричен, че България изобщо не е свързана с атентата срещу израелските туристи в Бургас на 18 юли и че държавата с нищо не е провокирала терористичната атака.

„Мисля че полицията свърши добра работа, разследването продължава и смятам, че хората, извършили този терористичен акт ще получат правосъдие," допълни Джеймс Уорлик.

Посланикът коментира още, че е горд с участието си в сериала на бТВ „Стъклен дом".

„Аз съм много горд от тази продукция и затова, че участвах в нея. Беше невероятно изживяване за мен. Знам, че няма да взема „Оскар" с тази роля, но за мен беше опит. Научих много и разбрах, че това не е никак лесна работа," разказа дипломатът.

Попитан как е получил разрешение от Държавния департамент за това участие, Джеймс Уорлик призна, че първоначално властите заявили, че е под достойнството на един посланик да бъде в такова шоу.

„Аз обаче им казах: „Напротив - много хора ще ме видят". Нали помните ролята ми в „Стъклен дом", аз всъщност играех себе си и помагах на американски гражданин. Знаете ли, посланието беше много позитивно, колко хора четат вестници днес - не много. Но колко хора гледат „Стъклен дом" – милиони. Успях да достигна до много млади хора, които не си купуват вестници всеки ден, но гледат „Стъклен дом". Исках да ме видят като човешко същество, като човешкото лице на Америка. Мисля, че това е уважение и към страната, да участваш в такава отлична драма. Сприятелих се с много от актьорите и актрисите. Незабравим опит е за мен. Просто съжалявам, че сериалът свърши, според мен трябваше да има още един сезон!," спомня си с удоволствие Джеймс Уорлик.

#Джеймс Уорлик #посланик #САЩ #АЕЦ „Белене" #енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници