Син депутат предлага хан Аспарух да смени Цар Освободител на паметника

Син депутат предлага хан Аспарух да смени Цар Освободител на паметника
Фигурата на коня с императора от паметника на Цар Освободител беше демонтирана и отнесена за реставрация, след това паметникът отново ще бъде върнат. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Паметникът на Цар Освободител да бъде преместен от площада пред сградата на Народното събрание в София предлага депутатът от Синята коалиция Лъчезар Тошев.

В проекторешение, изпратено в сряда до председателя на парламента Цецка Цачева, народният представител предлага да се намери „друго подходящо място в централната част на София" на демонтираната за реставрация статуя на император Александър Втори, предаде БНР.

На негово място в тримесечен срок трябва да бъде издигнат монумент на „основателя на българската държава" Хан Аспарух.

В мотивите, изложени в блога на народния представител, се посочва, че „преекспонирането на паметници на видни руски личности в центъра на София е довело до това, че няма къде да се поставят паметници на видни български личности".

Това според Лъчезар Тошев създава впечатлението, „че ние не уважаваме достатъчно собствените си заслужили държавни дейци, на които дължим създаването на нашата държава, църква и нация".

В текста се признава, че българската държава е възстановена през 1878 г. „с поредната руско-турска война", когато начело на Русия е Александър Втори, но се подчертава, че възкресението на държавността е дело на целия български народ и се твърди, че Съединението от 1885 г. е било извършено срещу волята на Русия.

#Цар Освободител #Синята коалиция #Лъчезар Тошев #Хан Аспарух #София #паметник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"