Euronews: ГЕРБ готви Конституция, с която да даде порочни механизми в ръцете на Гешев

Euronews: ГЕРБ готви Конституция, с която да даде порочни механизми в ръцете на Гешев
A A+ A++ A

Протестиращите са по улиците на българската столица София повече от 50 последователни дни, настоявайки за оставката на премиера Бойко Борисов и неговото правителство, а министърът на правосъдието Данаил Кирилов подаде оставка на фона на критиките си за неуспеха да се справи с корупцията. Това твърди Евронюз в последната си публикация по повод протестите в България, на които има присъствени собствени репортери.

Кирилов е петият правителствен министър, който подава оставка, сочи Евронюз, след като протестите обхванаха балканската държава през юли в отговор на нахлувания в офсите на президента Румен Радев, гласен критик на действащото правителство.

Близо два месеца протестиращите настояват премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев да се оттеглят на фона на предполагаеми връзки с мафията и олигарси.

Барикадите в София и други градове в страната като Варна и Пловдив остават на фона на противоречиво предложение за нова Конституция, която да задържи настоящото дясноцентристко правителство на власт.

Медията информира за националния протест, насрочен за сряда, 2 септември, датата, на която се очаква правителството да вземе решението си за оставката на Кирилов.

“Не смятаме, че преди 2 септември това ще се случи, защото правителството отчаяно се опитва да остане на власт,” каза пред Евронюз Мария Матева, активистка на българската неправителствена организация “Правосъдие за всеки”. “Протестите продължават. И не само София протестира.”

Въпреки, че приветства оставката на Кирилов, малко вероятно е общественият гняв да се успокои.

“Мисля, че оставката на правителството е едно, а другото, което е еднакво или дори по-важно, е оставката на главния прокурор Гешев”, каза тя.

„Ако успеят да предложат този нов конституционен проект, те ще останат на власт. Опитваме се да получим оставките им, за да не позволим това да се случи”, заключава Матева.

Новата конституция, предложена от управляващата партия ГЕРБ на Борисов, която беше изготвена от бившия министър на правосъдието, ще даде нови правомощия на службата на главния прокурор с по-малко механизми, които да го държат отговорен. 

#Конституция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »