Ердоган размаха пръст: Турция ще вземе всичко, което заслужава в Черно, Бяло и Средиземно море

Ердоган размаха пръст: Турция ще вземе всичко, което заслужава в Черно, Бяло и Средиземно море
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган размаха пръст и се закани, че Анкара няма да прави "никакви отстъпки" на Гърция в Средиземно море, като предупреди Атина срещу всякакви провокации и подчерта, че страната му ще вземе "това, което заслужава" в Средиземноморието, както и в Егейско и Черно море.

"Няма да правим компромиси с това, което е наше. Ние сме решени да направим всичко необходимо", настоя Ердоган, изказвайки се по време на церемония, отбелязваща годишнината от победата на селджукските турци над Византийската империя през 1071 година. 

"Приканваме нашите колеги да внимават, защото всяка грешка може да трасира пътя към тяхната гибел", изтъкна турският държавен глава.

Коментарите на Ердоган идват след съобщението на Гърция по-рано днес, че военноморските сили на Гърция, Франция, Италия и Кипър ще проведат в продължение на три дни съвместни военни учения южно от Кипър и гръцкия остров Крит. Гърция обвини Турция, че многократно е нарушила Конвенцията на Организацията на обединените нации за морското право, като е наложила четворното сътрудничество за "повишаване на сигурността и стабилността в по-широкия регион и гарантиране на свободата на корабоплаване". Ученията, наречени упражненията "Eunomia", ще се провеждат от сряда до петък извън южната част на Кипър.

Френската армия потвърди участието си в ученията в изявление в сряда, казвайки, че ще участват три самолета Rafale и фрегата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »