Сблъсъци и безредици в САЩ след прострелян чернокож от полицай

Сблъсъци и безредици в САЩ след прострелян чернокож от полицай
БГНЕС
A A+ A++ A

Отново напрежение на расова основа в САЩ. Протести в няколко града, след като полицай простреля многократно в гърба чернокож. Сцената е заснета във видео от минувач. Мъжът е в болница в тежко състояние, а според баща му е парализиран от кръста надолу, предаде БНТ.

Палежи и безредици в центъра на Кеноша, Уисконсин втора поредна вечер. Губернаторът на щата нареди разполагането на Националната гвардия и въведе полицейски час заради изблици на насилие. Сцената, разпалила гнева, се разиграва в неделя посред бял ден.

Трима полицаи - двама мъже и една жена се отзовават на сигнал за домашно насилие, но обстоятелствата около това какво се случва преди стрелбата не са изяснени. Докато 29 - годишният Джейкъб Блейк се опитва да влезе в колата си, единият полицай стреля седем пъти към него, в гръб.

Годеницата на Блейк разказа, че полицаите не са задавали въпроси, преди да се опитат да задържат Джейкъб и не са ѝ позвололи да извади децата си от колата, въпреки многократните ѝ молби и те са станали свидетели на всичко.

 

„Мъжът буквално го сграбчи за тениската, гледаше на другата страна и просто стреляше. децата на задната седалка пищяха! Пищяха! Докато аз се опитвах да се боря с полицайката и повтарях: оставете ме да извадя децата си от колата. Тя казва "не", те владеят нещата“, разказва Лакиша Букър.

От властите се очакват отговори за обстоятелствата около стрелбата и поведението на всички замесени.

"Ще направим така, че всички да получат справедливост. В подобни ситуации разследването се води от трета страна. Щатът Уисконсин ще направи разследването“, казва кметът на Кеноша Джон Антарамян.

Протести имаше и в Ню Йорк, на Таймс Скуеър.

Случаят отново изостри вниманието върху болезнената тема за полицейското насилие, расизма и напомни за масови протести на движението "Животът на чернокожите има значение" след смъртта на Джордж Флойд при полицейски арест.

#САЩ #сблъсъци #протести #полиция #чернокож #прострелян

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"