ГЕРБ събра само 104 подписа за конституцията: "Атака" не дойде

ГЕРБ събра само 104 подписа за конституцията: "Атака" не дойде
A A+ A++ A

След днешните консултации по проекта за нова конституция партията на Бойко Борисов може да разчита на 104 сигурни подписа от необходимите 120 за внасянето му в парламента. Освен депутатите от ГЕРБ, които са 95, проекта ще подпишат и техните колеги от една от партиите в малката коалиция "Обединени патриоти" - НФСБ, които са девет.


Другият партньор - ВМРО, чиито депутати са 12, дава принципното си съгласие, че е необходимо свикването на Велико народно събрание за обсъждане на нова конституция, но ще реши окончателно дали ще подпише проекта след няколко дни, когато бъде готова неговата "правно-техническа корекция". Условие на ВМРО е при нея да са отразени част от предложенията на партията, а засега ГЕРБ подкрепя само идеята в конституцията да има преамбюл за функциите на държавата и националното единство.


Независимите депутати, шестима от деветима от които са от "Атака", не дойдоха на консултациите, макар да се бяха съгласили за среща, а по думите на ГЕРБ причината е, че искат още време, за да се запознаят с проекта на конституция.


Какво искат патриотите

На първата среща, в която от страна на ГЕРБ участваха председателят на парламента Цвета Караянчева, шефът на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова и депутатът Менда Стоянова, депутатите от ВМРО Искрен Веселинов и Юлиан Ангелов са поставили десет искания на партията за промени в проекта, сред които добавяне на преамбюл, в който - освен че се говори за национално единство, се казва, че държавата трябва да има роля при утвърждаването на националната идентичност; ограничаване на законодателната инициатива на съдебната власт до засягащите я закони; даване на такава инициатива на президента, пак свързана с неговите дейности; задължително гласуване, но и образователен ценз; регламентиране, че бракът е само между мъж и жена, и др. От партията на Красимир Каракачанов искат още законова възможност за връщане на наборната военна служба, безпрепятствено посещаване на страната на хората от български произход, обвързване на задължителността на училищното образование с конкретни резултати, подкрепа за грамотната раждаемост, както и детайлизиране на текста за българския герб.


Официално Даниела Дариткова каза, че ГЕРБ е съгласна към конституцията да бъде включен преамбюл. По неофициална информация редакцията на проекта на партията на Борисов ще приключи в петък, а ВМРО очаква да види колко от техните предложения ще бъдат включени, за да реши дали да го подпише. Депутатите от партията на Каракачанов нямали изискване колко от тях да залегнат в проекта за основен закон, но искали поне гаранция, че законодателни инициативи за част от предложенията ще получат подкрепата на коалиционния партньор.


Срещата между ГЕРБ и другата партия в малката коалиция - НФСБ, представлявана от депутатите Валентин Касабов и Борис Ячев, която бе втора в днешния график, продължи само около половин час. За разлика от ВМРО НФСБ обяви, че "в такива мрачни дни идва време за велики дела и Велико народно събрание", и заяви готовност да подпише проекта на ГЕРБ, в който се включвали техни отдавнашни предложения като намаляване на броя на депутатите и възможност за индивидуална конституционна жалба.


ГЕРБ и партията на Валери Симеонов са се разбрали да запазят три фундамента в конституцията - за националната държава; че официалният език е български, а традиционната религия - православието. Депутатите от малката формация обаче също дадоха да се разбере, че имат искания, на които да се търси място в конституцията - минималната пенсия да е 70 на сто от минималната работна заплата; да има образователен ценз за гласуване и да се регламентира общественополезен труд.


Какво предстои

Дори и да се разберат за промените в конституцията, ГЕРБ и "Обединените патриоти" имат 116 депутати, а за внасянето й са необходими 120 подписа. Според представители на партиите на Борисов и Симеонов те ще бъдат събрани още на 2 септември. Необходимите 4 подписа могат да дойдат от независимите, макар че днес те отложиха срещата с ГЕРБ.


Разговор на 2 септември ще има и с "Воля", която има 12 народни представители. Засега Веселин Марешки твърди, че депутатите му няма да подпишат проекта на ГЕРБ. След това щели да участват в дебата за Велико народно събрание.


БСП, която има 78 депутати, няма да участва в консултациите, тъй като иска предсрочни парламентарни избори, а не нова конституция.


Засега ДПС, която има 25 депутати, не е отговорила на поканата на ГЕРБ за среща. Партията не коментира протестите и актуалните теми в политическия и обществения живот от 40 дни. Дори и да не подпишат проекта, гласовете на депутатите от ДПС са необходими за решение за свикване на Велико народно събрание, тъй като за това трябва подкрепата на 160 от 240 народни представители.


При внасяне на проект за нова конституция трябва да минат поне два месеца, за да започне обсъждането му в пленарната зала и гласуването на решение за свикване на Велико народно събрание. Преди десет дни премиерът Бойко Борисов обяви, че в деня, в който се приеме такова решение, ще подаде оставка.

#Атака #ГЕРБ #Конституция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »