Сменете „чипа": Не сме нация от престъпници!

Сменете „чипа": Не сме нация от престъпници!
A A+ A++ A

Известният български журналист Йосиф Давидов води седмична коментарна рубрика в Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) -

Първоначално стартирана през март 2012 г., от юли 2012 г. „Задочен коментар“ е коментарна рубрика, посветена на представянето и възприемането на България по света, както и на случващото се с българите в чужбина.

 




Услужливият Google всеки ден ми поднася информации на три езика с тагове „България, българи".

Освен темата от вселенско значение, свързана с футболиста Бербатов, през последната седмица се появиха следните новини: задържани в открито море край Канарските острови четирима българи в две скъпи яхти под британски флаг – в „яхтата-майка" са открити 500 кг кокаин, натоварен във Венецуела (министър Цветанов каза, че тримата мъже са познати трафиканти, че живеят в Обединеното кралство и не са работили нищо друго, а младата жена вероятно не е замесена в аферата); в Чили само за няколко дни са арестувани две български банди, „изсмукали" големи суми от банкомати с клонирани кредитни карти (втората четворка е разполагала с 268 клонирани карти); в Панама сънародник е затворен за същото престъпно деяние; в САЩ двама съпрузи и тяхната 23-годишна дъщеря са хванати, тъй като в продължение на доста време са крали дрехи, обувки, парфюми, играчки на стойност над 100 000 долара от големия магазин, в който са работили.

Познат от Германия предложи да поддържа информационния ми поток от немската преса. Отказах, тъй като и без езика на Гьоте съм достатъчно задръстен.

...Знам, че всяка нация има своите едри и дребни мошеници, но си представям какви изводи би си направил някой чужденец, ако използва същия метод на информиране за България и за българите: „страна на престъпници".

Разговарях по този повод с нашенци от Фуенлабрада (200-хиляден град на 23 км южно от Мадрид) и всички се съгласиха с обобщението на един от тях: „Всяко стадо си има мърша". Допълниха, че на испанците, с които работят и живеят, подобни новини не оказват никакво влияние. Оценките на местните жители за представителите на нашата нация се основават на други критерии - човешки и професионални.

Така е. Огромното мнозинство от тези 1,6 милиона трудови имигранти, напуснали България в годините на прехода (цифрата е оповестена от президента на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев) са почтени труженици, които отгоре на всичко продължават да милеят за родината.

И да й помагат: Българската народна банка съобщи, че през първите шест месеца на тази година българите, живеещи в чужбина, са изпратили в страната 407,9 милиона евро – близо два пъти повече от преките чуждестранни инвестиции за същия период, които са 221,4 милиона евро. Въпреки кризата и безработицата!

Друго доказателство. В Испания официално са регистрирани 172 000 българи (заедно с бебетата, децата и младежите). От тях около 60 000 се осигуряват в испанското държавно Социално осигуряване като работещи за чужда или своя сметка. Разбира се, процентът на осигуряващите се българи е доста по-висок от този на испанците (населението е над 47 милиона – 17 300 000 са записани в Социалното осигуряване, от които 1 765 000 са чужденци), тъй като те са предимно в трудова възраст.

В сегашния тежък момент тези трудолюбиви хора биха се радвали да допълнителен приход (подобно на онзи българин от едно кастилско село, който по Нова година спечели 200 000 евро от Държавната лотария).

Но те са на космическо разстояние от мисълта за нечестно изкарани пари и почтено изпълняват своите граждански задължения - като Марияна Иванова от провинция Алмерия, която върши тежък селскостопански труд и дори когато остане без работа продължава си плаща вноските в Социалното осигуряване – убедена е, че така трябва да бъде.

...Google продължава да ме залива с негативна информация. Търпя го. В края на краищата и той, и аз си гледаме работата. Ала всеки ден ми иде да крещя. Бих искал викът ми – „Не сме нация от престъпници!" - да стигне до всички печатни, електронни, аудио и визуални редакционни зали по света, да смени „чипа" на хилядите колеги и да започнат да описват - „без маска и без грим", но и без предопределени клишета - България и българите такива, каквито всъщност са.

#престъпник #престъпници #Испания #Цветан Цветанов #Станимир Флоров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Задочен коментар
Последно от Задочен коментар

Всички новини от Задочен коментар »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"