Макрон: Дестабилизация на Евросъюза е целта на политиката на Ердоган

Макрон: Дестабилизация на Евросъюза е целта на политиката на Ердоган
Кремъл
A A+ A++ A

Политиката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е насочена към дестабилизирането на Европейския съюз, заяви Еманюел Макрон в интервю за „Пари мач”, предаде БГНЕС.

Според френския президент, Ердоган води експанзионистична политика, основана на смесица от национализъм и изслямизъм, която е несъвместима с европейските интереси и е фактор за дестабилизация на Европа.

„В такава ситуация Европа трябва да направи реалистична оценка на случващото се и да действа в съответствие със своите интереси”, категоричен е Макрон.

Той допълни, че в никакъв случай не се обявява за ескалация. Но, изхождайки от необходимостта за предприемане на симетрични действия, трябва да се избягва проявата на „безсилна дипломация”.

„Ние вече дадохме знак, изтъквайки ефективността на европейската солидарност”, подчерта Макрон, който днес ще обсъжда подхода на ЕС към най-важните международни проблеми с канцлера на Германия Ангела Меркел.

На 12 август Макрон призова Анкара да прекрати едностранните проучвания за нефт в Източното Средиземноморие. На следващия ден френското министерство на отбраната съобщи, че изпраща в региона два многоцелеви самолета „Рафал” и фрегатата „Лафайет”, което предизвика остра реакция от страна на Анкара.

В тази връзка Макрон подчерта, че Франция е средиземноморска държава, като в същото време се обявява за гъвкав подход при решаването на свързаните с Турция проблеми.

Той припомни, че е сред малкото европейски лидери, които през последните години е провел няколко лични срещи с Ердоган, заради което е бил критикуван.

 

#Еманюел Макрон #Реджеп Ердоган #ЕС #политика #дестабилизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »