Въпреки недоволството: В 41-вия ден от антиправителствени протести блокадите в София остават

Въпреки недоволството: В 41-вия ден от антиправителствени протести блокадите в София остават
A A+ A++ A

В 41-вия ден от антиправителствени протести остават блокирани три възлови кръстовища в София – Орлов мост, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и между Министерски съвет и Президентството.

Рано тази сутрин се проведе акцията „Събуди се, ЦИК!“, организирана от бившия омбудсман Мая Манолова пред сградата на Централната избирателна комисия в подкрепа на машинното гласуване.

Към блокада на входа на ЦИК около 8,30 часа пристъпиха протестиращи и представители на гражданско движение БОЕЦ, обявявайки, че комисията допуска изборни измами. Те настояват за нов изборен кодекс и граждански контрол върху изборния процес. За днес в 10 ч. има насрочено заседание на ЦИК и протестиращите настояваха да бъдат допуснати на заседанието.
Мая Манолова и нейни поддръжници се присъединиха към блокадата, което предизвика словесна престрелка с паралелната акция и критики към бившия омбудсман.

В крайна сметка протестиращите не бяха допуснати на заседанието от плътен полицейски кордон и около 10 часа поеха обратно към палатковия лагер на Орлов мост, откъдето дойдоха пред ЦИК.

Напрежение нямаше, макар че сградата стана поредната институция, замеряна с яйца и домати.

Нощта преминала без напрежение и провокации, разказаха пред БНР демонстранти от палатковия лагер на Орлов мост.

Протестиращите коментираха и снощния инцидент със счупването на предното стъкло автомобил в района на посолството на Румъния и попитаха къде е била полицията и защо органите на реда са пристигнали 40 минути по-късно:

„Въпросът е къде е била полицията и как е била допусната кола в концентрацията на хора. Когато една кола иска да премине през група от хора, първичната реакция на всеки е да си запази живота, адреналинът се качва, така че това беше чиста провокация. Трябва да се благодарни, че и от двете страни няма пострадали. Ако полицията си беше свършила елементарната работа да отцепи движението, нямаше да се стигне до такива глупости“;

„Полицията просто отказва да спира движението там и според мен е абсолютно нарочно. Това е нареждане от по-високо ниво. Искат да намалят подкрепата за протеста по този начин“;

„Няколко пъти са я подканвали да спре, но тя не е спряла. Нормално е да ти счупят колата в такава ситуация, ако е имало опасност за живота на някой. Това, че има деца и протестиращите не са спрели също е грешка, но все пак смятам, че това е провокация. Смятам, че тя е пратена там“.

#Мая Манолова #ЦИК #протест #напрежение #блокада

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »