БСП не подкрепя предложението на ГЕРБ за нова Конституция

БСП не подкрепя предложението на ГЕРБ за нова Конституция
A A+ A++ A

БСП не подкрепя предложението на ГЕРБ за нова Конституция и призовават за категорично противопоставяне срещу опита за "конституционната подмяна". Това каза проф. Янаки Стоилов от Националния съвет на БСП по време на пресконференция на партията.

Той запозна медиите със становището на Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група във връзка с предложението за нова Конституция.

"Повече от 40 дни в страната подължават протести срещу олигархичната власт на корумпираното управление на България с искане за оставки на правителството, на главния прокурор и провеждане на предсрочни избори. БСП споделя тези искания. В пореден опит да се задържи на власт председателят на ГЕРБ постави на карта едно от малкото ни достижения през последните десетелития Конституцията на Република България. Подетата инициатива цели да отклони вниманието. Вместо това рушителите на парламентаризма и конституционализма влизат в ролята на конституционни законодатели. Така нареченият рестарт на политическия модел преследва трайно узаконяване на злоупотребите на властта, които задушават индвидиулното развитие и просперитета на нацията.

Той отчете, че в позицията се посочва, че БСП отстоява развитието на България като република с парламентарно управление. "На основата на конституцията се преодоляха не една и две политически кризи, заради всички това заставаме зад нейна защита", каза още Стоилов.

Според него управляващите действат на принципа като не изпълняваме Конституцията, да я променим съобразно поведението си. Сега опасността е още по-голяма - отпращането на главата за основните права в края на предложения законопроект показва намерение за тяхно бъдещо орязване", каза още Янаки Стоилов.

"Предложението за уж нова Конституция създава безконтролна възможност на едно ВНС да ни заведе в конституционен тупик, а през това време развръзката на политическат акриза ще се задълбочава и всички остри социално-икономически проблеми ще останат открити", каза още Стоилов.

#БСП #ГЕРБ #Конституция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »