Харш Вардхан Шрингла: Индия е конструктивен и надежден участник в световен мащаб

Харш Вардхан Шрингла: Индия е конструктивен и надежден участник в световен мащаб
pixabay.com
A A+ A++ A

COVID-19 продължава да създава опасност в световен мащаб. В Индия също се увеличават положителните случаи. Нашият ефективен вътрешен отговор обаче доведе до значително подобрение на степента на възстановяване, която сега е 68,78%. Степента на смъртност на случаите от 2,01% остава една от най-ниските в света.

Високите резултати за възстановяване и ниската смъртност могат да бъдат причислени към проактивните мерки, предприети за справяне с огнището още в ранните му етапи. Започнахме да изследваме за случаи на COVID-19 цели 13 дни преди първият случай да бъде открит в Индия. Въведохме пълна карантина на 55-ия ден от пандемията, когато имахме само около 600 случая. Откликът ни към общественото здраве беше оценен от Световната здравна организация (СЗО). Правителството предприе бързи стъпки за разширяване на здравната инфраструктура. Както премиерът Нарендра Моди отбеляза, сега Индия разполага с над 11 000 съоръжения за COVID-19 и 1,1 милиона изолационни легла. Увеличихме тестването до над половин милион теста на ден, за да го мащабираме до милион.

Откликът на Индия не е ограничен само до там да отговаря на нашите вътрешни изисквания. Значително сме ангажирани с международната общност в осигуряването на лидерството, което глобалната ситуация изисква. Като отговорен участник в световните вериги за доставки на здравни услуги ние осигурихме навременен достъп до основни лекарства и медицински изделия за над 150 страни, като същевременно отговаряхме на собствените ни вътрешни потребности. Затвърдихме позицията си като първи отговорихме на хуманитарните кризи в региона чрез разполагане на медицински екипи, които да помогнат на Малдивите, Мавриций, Коморски острови и Кувейт да се справят с пандемията. Индия също изпрати военноморски активи до Малдивите, Мавриций, Мадагаскар, Коморски острови и Сейшелите, за да предостави помощ. Това демонстрира нашата твърда ангажираност към визията на премиера за сигурност и растеж за всички в региона (SAGAR)

От нетен вносител на медицински изделия, свързани с COVID-19, ние се изявихме като нетен износител. Днес ние произвеждаме над 500 000 комплекта лични предпазни средства (PPE) и над 300 000 маски N-95 всекидневно. Нашата система показа необходимата адаптивност и гъвкавост за значително увеличаване на производството, за да надхвърли вътрешните ни потребности.

Репатрирането на индийски граждани, заседнали в чужбина, и евакуацията на чужденци от Индия в техните страни са сред най-успешните аспекти на нашия отклик. В първите дни министерството на външните работи незабавно създаде отделение Covid и 24x7 контролна зала за подпомагане на индийски граждани в чужбина. Премиерът също така беше насочил нашите ръководители на посолства да предоставят цялата възможна помощ на нашите граждани, заседнали в чужбина. Впоследствие мисията Ванде Бхарат, стартирана с цел репатриране на наши граждани в чужбина, е най-голямото подобно учение, предприемано някога от правителството, и демонстрира нашия капацитет за ефективно изпълнение на сложни хуманитарни мисии. Над един милион индийци са се завърнали под мисията Ванде Бхарат досега чрез полети, през сухопътни граници и чрез морски кораби. Успяхме да върнем граждани на Индия от далечни места и също така улеснихме връщането на бутански и непалски граждани, заседнали в трети страни, в техните домове чрез полетите на Ванде Бхарат.

Строгият преглед на завръщащите се от нашите дипломатически мисии гарантира, че делът на положителните случаи остава изключително малък (по-малко от 0,2%). Тестването при пристигането от здравното министерство и държавните правителства помогна за откриването на тези случаи. Мисията просто не завършва с пристигането на нашите граждани. Ние също така картографираме техните умения при пристигането им, за да ги свържем с компании за възможности за работа.

По време на пандемията също не е имало забрана в дипломатическата ни работа. Инициирахме и бяхме част от няколко важни разговора в световен мащаб. Нашата първа политика за добросъседство беше на показ, когато премиерът беше домакин на видеоконференция на лидерите на Южноазиатската асоциация за регионално сътрудничество (Саарк) в началото на кризата - първият ни такъв ангажимент за COVID-19. Той обяви серия от мерки за справяне с пандемията, включително създаването на спешен фонд COVID-19 с ангажимент от Индия на стойност 10 милиона долара. Също така призовахме за по-добър многостранен отговор на глобалните кризи в бъдеще. Премиерът на няколко пъти, включително във виртуалните срещи на Г-20 и на Движението за несъгласие, предлага реформата на многостранното сътрудничество, като поставя хората в центъра на нашите усилия. Нашите собствени инициативи като Международния соларен алианс и Коалицията за устойчива на бедствия инфраструктура са основни примери за този подход. Решението на Г-20 за спиране на обслужването на дълга за развиващите се страни, което Индия подкрепи изцяло, отразява този ориентиран към хората подход. На виртуалната среща на високо равнище за ваксини, премиерът подчерта как приносът на Индия към глобалния отговор по отношение на споделянето на лекарства се ръководи от нашата философия на Васудхайва Кутумкум. Премиерът беше домакин и на първата виртуална двустранна среща с Австралия, която беше последвана от срещата на върха Индия-Европейски съюз. Освен това през този период премиерът е разговарял със своите колеги от 61 държави. Министърът на външните работи е разговарял с външните министри от 77 страни. Запазихме отворени канали за виртуална комуникация за укрепване на партньорствата и справяне със ситуации, които изискват дипломатически ангажимент.

Непрекъснато се приспособяваме, адаптираме и развиваме, за да се справим с променената реалност, особено в нашия ангажимент със света. И в този процес успяхме да издигнем профила на Индия като конструктивен и надежден участник на глобалната сцена.

Автор: Харш Вардхан Шрингла - външен министър, правителство на Индия

[Изразените мнения са лични]

#Индия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"