COVID-19 се завръща на Ботуша! Италия затваря дискотеките и връща маските на открито

COVID-19 се завръща на Ботуша! Италия затваря дискотеките и връща маските на открито
A A+ A++ A

Затваряне на дискотеките и маски на открито са част от новите мерки на италианското правителство в опит да спре нарастващия брой на случаи на COVID – 19 в страната, съобщава АНСА

Бройката на положителните случаи расте и се очаква в близките часове министъра на здравеопазването Роберто Сперанца да подпише нова заповед с извънредни мерки.

Собствениците и заетите в нощни заведения са готови за протест, обявявайки загуби от 4 милиарда евро в сектора. Министърът на икономическото развитие Стефано Патуанели обеща, че ще бъдат предвидени средства за компенсиране на загубите. За изминалия празник на 15 август дискотеките бяха затворени, след като решение от 7 август не остави никакви шансове за отварянето им. Някои регионални управители издадоха извънредни заповеди на регионално ниво, за да оставят извън наредбата заведения, които през лятото генерират висок оборот. По този повод министъра на регионалното управление Франческо Боча свика в неделя следобед всички регионални управители, за да определи и унифицира рестриктивните мерки. Два са факторите довели до това извънредно и спешно решение : повишаване на броя на заразените / 3 351 случая за последната седмица, с бройки, нерегистрирани от май насам/ и ситуацията в други европейски страни на фона на още по-висок брой на положителни тествани.

Не можем да обезмисляме жертвите, направени в предходните месеци, заяви министъра като уточни, че приоритет сега е започването на учебната година при пълна безопасност. Това налага спирането на дискотеки, нощни клубове и развлекателни заведения на открито и закрито, без да се правят никакви изключения с регионални заповеди. В наредбата се предвижда задължително носене на маски от 18.00 до 06.00 ч. дори на открито в заведения, както и на публични места като улици и площади, които предполагат събирането на много хора на едно място.

На срещата с регионалните управители, освен министрите на регионалното уплавление и здравеопазването, присъства също така министъра на икономическото развитие Патуанели, който заяви, че разбира огромните загуби, които търпи сектора, но не вижда алтернатива на затварянето им, за да не се стигне до трагичната ситуация от март. Също така потвърди, че ще направи всичко възможно да се подкрепят икономически онези дейности, които търпят неминуеми загуби.

Италианската асоциация на заведенията за танци и забавления декларира, че дискотеките и нощните клубове са изкупителна жертва и внимателно наблюдават ситуацията дали след затварянето им ще намалее броя на заразените. От своя страна, министърът на здравеопазването заяви, че Италия се счита за една от най-сигурните в санитарно отношение страни, но това не е случайно, а е резултат на огромни саможертви, които трябва да бъдат защитени. Сега е моментът да се върви напред като се ограничат максимално дейности, които предполагат физически контакт и неконтролилани събирания.

На предложената от Сперанца наредба се противопоставиха някои регионални управители. Масимилиано Федрига от Фриули Венеция Джулия предложи компромисен вариант с функционирането на дискотеки на открито като маските останат задължителни, но това не беше прието. Той обоснова несъгласието си с факта, че наредбата е трудна за прилагане и нанася сериозен удар на цял сектор, без доказана връзка на дискотеките и броя на заразените с коронавирус. Джовани Тоти от Лигурия изтъкна факта, че други заведения като барове, в които се танцува, както и ресторанти ще продължат да работят като сервират храна и напитки.

Тревожен факт е, че е снижена възрастта на новозаразените, а в Падуа има петгодишно интубирано дете в критично състояние. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »