Ниското ниво на Дунав удари пристанище Лом

Ниското ниво на Дунав удари пристанище Лом
Пристанище Лом пострада от ниското ниво на р. Дунав през ноември. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Работниците от пристанище Лом преминават на четиричасов работен ден от днес заради ниското ниво на р. Дунав и невъзможността да пристигат кораби с товари, които да се обработват в порта, съобщиха от Министерството на транспорта.

Крайната мярка е наложена след обсъждания и ще бъде отменена веднага след като нивото на реката се покачи, посочват още от правителството.

През последните две седмици нивото на река Дунав е необичайно ниско за сезона – около 70 сантиметра над кота нула при Лом, а това блокира корабоплаването по реката.

По тази причина не може да бъде осигурена целодневна заетост на наетите 213 работници в „Пристанищен комплекс - Лом“ ЕАД.

На пристанище Лом не се наблюдава отлив на товари, но заради ниското ниво корабите, които пътуват към порта, не могат да го достигнат, изтъкват от транспортното министерство.

От началото на годината в пристанище Лом са обработвани средно по 35 000 тона товари на месец, основно метали, изкуствени торове, зърно, въглища и др. Очаква се въпреки форсмажорната ситуация пристанището да приключи годината на печалба.

#Дунав #Русе #Свищов #Сомовит #плавателен път #плавателна река #корабоплаване #ниво на р. Дунав #Агенция за проучване и поддържане на плавателния път на река Дунав #Силистра #Лом #Министерство на транспорта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници