Радев: Не премиер, парламент и президент могат да свикат ВНС (ЦЯЛОТО ИЗЯВЛЕНИЕ)

Радев: Не премиер, парламент и президент могат да свикат ВНС (ЦЯЛОТО ИЗЯВЛЕНИЕ)
Президентство
A A+ A++ A

Велико Народно събрание се свиква не от премиера, а от парламента и президента. Това каза държавният глава Румен Радев в обръщението си към нацията. То бе по повод днешното обръщение на министър-председателя Бойко Борисов, който обяви, че правителството му ще подаде оставка едва след като ГЕРБ внесе предложения за свикване на Велико Народно събрание и промени в Конституцията.

Според изказването на Радев с тези си думи Борисов сам пренебрегва Конституцията. В словото си той не подкрепи идеята за свикване на ВНС и паралелно с това отново призова за оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори.

 

Ето и цялото изявление на президента:

Уважаеми сънародници,

Повече от месец продължават протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Както знаете, промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство, само потвърждават необходимостта от исканите оставки. В изявлението си от днес министър-председателят предлага свикването на ВНС и серия от конституционни промени. Самият акт показва пренебрежение към конституцията. Чл. 159 от основния закон е категоричен, че правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента. Не и на министър-председателя. Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите, да иницира промени в Конституцията? Моят отговор е не.

Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в Конституцията? Отговорът е не. Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване, да организира честни избори? Отговорът е не. Може ли власт, която задуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е не. Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е не. Може ли министър-председател, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в Конституцията? Отговорът е не.

Разговор за Конституцията и бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори.

Благодаря Ви за вниманието.

#Румен Радев #Бойко Борисов #ВНС #Конституция #обръщение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?