Газпром не иска да има нищо общо с Овергаз

Газпром не иска да има нищо общо с Овергаз
A A+ A++ A

“Газпром” се надява да продаде дела си в съвместната компания “Овергаз”. Руснаците се опитват да направят това вече пет години, но сделката се забави заради съдебни разбирателства между бившите партньори.

На 12 август бордът на директорите на “Газпром” съгласува отчуждаване в полза на “Овергаз”. Очаква се делът от 50 %, който “Газпром” притежава в дружеството, да бъде предложен първо на българския партньор. Цената е 15,5 милиона евро.

През далечната 1995 г. руският газов холдинг създаде с български бизнесмен Сашо Дончев съвместната компания “Овергаз”, чрез нея в продължение на много години се осъществяваха доставките на “синьо гориво” за нашата страна. Българските власти се опитваха да договорят директни доставки на руски газ с държавната “Булгаргаз”. Договорът беше подписан в края на 2012 г. и от 2013 г. започнаха доставките, а от 2016 г. “Булгаргаз” стана единственият купувач на руския газ.

“Овергаз” не се съгласи, че договорът с “Газпром” е приключил през 2015 г. и започна арбитраж срещу “Газпром” в Международния арбитражен съд към Международната търговска палата, а също така внесе оплакване в Европейската комисия за възможно нарушение на антимонополното законодателство. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »