Поредна нощ на протести в Беларус, има пострадали демонстранти и полицаи

Поредна нощ на протести в Беларус, има пострадали демонстранти и полицаи
A A+ A++ A

Трета поредна нощ на протести в Беларус след преизбирането на настоящия президент на страната Александър Лукашенко.

В столицата Минск стотици демонстранти издигнаха барикади, докато полицията се опитваше да разпръсне протестиращите с гумени куршуми и шумови гранати. Целият център на столицата беше блокиран от спецчасти на полицията и други силови структури.

Информационните агенции съобщават, че силите на реда обискират дворове и входове на жилища, спират автомобили и задържат пътуващите в тях, носещи бяла гривна, превърнала се в символ на протестите.

Същевременно министерството на външните работи на Беларус отхвърли международните критики за репресиите на властите срещу масовите протести и нарече неприемливи изявленията на редица европейски политици, направени след изборите.

От министерството заявяват, че са готови за конструктивен диалог по темата с всички чуждестранни партньори и за предоставяне на конкретни факти, разкриващи действителната причина за събитията.

Европейският съюз заяви, че президентските избори в Беларус не са били „нито свободни, нито честни“, и заплаши да наложи санкции за отговорните за последвалото насилие.

В декларация на първия дипломат на ЕС Жозеп Борел, одобрена от 27-те страни членки, се настоява за прекратяване на насилието на протестите и за незабавно освобождаване на всички задържани.

Ситуацията в Беларус ще бъде обсъдена на неформална среща на външните министри на Европейския съюз на 27 и 28 август в Берлин.

Беларуската полиция е задържала над 1000 протестиращи през третата нощ на протести, избухнали след президентските избори, в които пореден шести мандат спечели президентът Александър Лукашенко, предаде Ройтерс.

Според информацията на вътрешното министерство по време на протестите през изминалата нощ са пострадали 51 демонстранти и 14 полицаи.

Външните министри на ЕС обсъждат санкции в петък

Европейските външни министри ще се срещнат в петък, за да обсъдят санкции срещу Беларус след оспорвания вот и последващото насилие над протестиращи. Това съобщи днес шведският първи дипломат Ан Линде.

През февруари т.г. ЕС удължи с една година действието на оръжейното ембарго над Беларус, а също и ограничителните мерки срещу четирима граждани на страната, за които се предполага, че са свързани с изчезването на двама политици от опозицията, един бизнесмен и един журналист през 1999 и 2000 година.

Така действието на наказателните мерки се удължава 28 февруари 2021 г.

Първите санкции срещу Минск и президента Александър Лукашенко бяха въведени от ЕС във връзка с нарушаване на правата на човека още през 2002 г. През февруари 2016 г. обаче ЕС реши ограничителните мерки на срещу 170 души, включително президента Александър Лукашенко и срещу три компании да отпаднат.

#Беларус #Минск #протест #демонстранти #полицаи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »