Рестарт на трансплантациите у нас

Рестарт на трансплантациите у нас
A A+ A++ A

Рестарт на трансплантациите у нас след пълното им спиране по време на пандемията. Двама пациенти получиха шанс за живот, след като им бяха присадени сърце и черен дроб. Операциите са извършени в университетските болници „Св. Екатерина" и „Лозенец".

Не втори, а трети шанс за живот получи 49-годишният пациент в болница „Света Екатерина”, след като преди два дни получава обаждане, че е намерен донор. Мъжът няколко пъти е бил на прага на смъртта, признава проф. Димитър Петков, който лично извършва сърдечната трансплантация.

„Два пъти идва за донорска ситуация, но имаше несъответствие”, обясни проф. Димитър Петков, зам.-директор по лечебната дейност, болница „Св. Екатерина”.

„Преди година и половина му поставихме изкуствено сърце.  Това е в момент, в който пациентът не може повече да чака, няма донорска ситуация и тогава се слага такова устройство”.

Достъпът до него все още е ограничен, но въпреки това намира начин също да благодари. А ако всичко тече по план, както е в момента, скоро мъжът отново ще може да прегърне близките си, но този път – готов да започне живота си отново, при това напълно пълноценно.

„Ние ги ресоциализираме 90% от случаите. Така че извършването на сърдечна трансплантация им дава шанс да се върнат към живота. Дори имаме едно младо момче, на 18 години, той има сега малко дете и продължава нататък”, разказва проф. Димитър Петков.

У нас успешно се прилага и поставянето на така нареченото изкуствено сърце, което може да даде на пациента допълнително време, докато чака донор.

„Благодарение на Държавата и МЗ се отпускат платени 10 случая на 10 сърца. Струват по 130 000 лева. И досега имаме 5-такива случая по време на извънредното положение. Имаме 13 такива за година, а държавата им ги заплаща”, обясни проф. Петков.

В момента 36 българи чакат за сърдечна трансплантация.

Междувременно в болница „Лозенец” се възстановява 18-годишно момиче, което получи нов черен дроб от същия донор, като на пациента в „Света Екатерина”. Спасител и на двамата е 25-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт.

А в регистъра близо 3000 души изрично са заявили, че не желаят да стават донори след смъртта си.

#трансплантация #пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"