Борисов все пак ще подаде оставка, разговорите продължават

Борисов все пак ще подаде оставка, разговорите продължават
A A+ A++ A

Ще продължа разговорите с коалиционните партньори и ще им предложа вариант, включително такъв – аз да си тръгна и да продължи правителството. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред събралите се симпатизанти на ГЕРБ по време на спешно свиканата Национална конференция на партията в София Тех Парк. "Сутринта много говорих с Каракачанов и Симеонов, за да намерим вариант", каза Борисов

„Правителството може да остане, да има парламент, а тези, които са водачите на протестите, да дойдат да кажат как го виждат и те. Имаме всякакви варианти", каза Борисов.

Той заяви, че още днес е бил готов да каже датата на оставката, но ще говори с коалиционните партньори, защото е поел ангажимент да се осигури стабилността на държавата.

"Ние сме за единството на нацията. Каквото и да ни струва, ние сме за единството на нацията", каза премиерът.

Борисов обясни и защо не е добре страната да остава без Народно събрание. „Какъв ни е проблемът със служебно правителство? Никакъв! Но без Народно събрание не може да се обявява извънредно положение, ако пандемията нарасне. Не могат да се вземат заеми, ако икономиката закъса. Не могат да се променят закони. Ако се открие лечение или ваксина, Народното събрание е това, което може да позволи на здравния министър да проведе търгове. Без НС няма да има бюджет за 2021 г.”, разказа Борисов.

По закон, ако премиерът подаде оставка, си тръгва цялото правителство. След това обаче ГЕРБ по закон ще получи мандат от президента за сформиране на кабинет в рамките на сегашното Народно събрание.

Заявката на Борисов сега идва след множество и категорични заявки, че оставка на кабинета няма да има. Това бе заявявано както от самия премиер, така и от множество членове на кабинета.

Премиерът предупреди структурите по места да се стягат, тъй като имало много "дерибеи", за които той лично трябвало да се намесва, за да се решават проблемите

#Борисов #ГЕРБ #софия тех парк #оставка #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »