Мая Манолова: Близки до властта фирми строят 25-етажна сграда без разрешително в Студентски град

Мая Манолова: Близки до властта фирми строят 25-етажна сграда без разрешително в Студентски град
Изправи се.БГ
A A+ A++ A

Новият стар столичен кмет Йорданка Фандъкова обеща, че ще има ревизия на строителните разрешителни и ще се спре безумното презастрояване в София, но това не се случва. В Студентски град, до УНСС и спортната зала на УНСС, близка до властта фирма е започнала да строи 25-етажна сграда без разрешително за строеж.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в свое видео във Фейсбук. Тя и екипът й отидоха при изкопа за 25-етажна сграда до УНСС, където част от терена е отреден за спортна дейност.

Безобразията в столицата продължават необезпокоявано и близки до властта фирми изграждат многоетажни сгради с нарушения и вратички в закона. Собственикът на терена и представител на фирмата-строител твърди, че има разрешение за строеж, но разрешителното, което показа, е само за преместване на електрически съоръжения – кабели. Всяко строителство на сграда, без разрешително за строеж, е незаконно. Дали ще е тази фирма или друга, близка до „орлетата“, е без значение. Такава сграда не трябва да се намира в зоната за спорт, допълни Манолова.

Улица „Осми декември“, на която се намира изкопът, не отговаря на изискванията за главен градски булевард и максималната височина на сградите не трябва да надвишава 8-9 етажа.

Това е градоустройството на столицата и на Студентски град – вместо да се мисли за разреждане на строителство и за растеж на града на север, се строят 25-етажни сгради в зони за спорт. За кмета в сянка нищо не е невъзможно. Презастрояването трябва да се спре. Фандъкова обеща, че няма да се строят сгради една върху друга. След като е поела ангажименти, трябва да си ги изпълни, категорична е Манолова.

Последната промяна в Закона за устройството и застрояването на Столична община относно общото застрояване на терен в зона за спорт е влязла в сила 10 дни след издаването на разрешението за плана за мащабното строителство на терен, от април 2018 г.

При издаването на Подробния устройствен план за сградата се използват няколко законови вратички, с които се погазват ограниченията за плътността и височината на застрояване. Позволява се строителство в пъти по-голямо от максимално допустимото, без валидно разрешително за строеж на сграда, обясни Войслав Тодоров от Гражданската платформа „Изправи се.БГ“.

Затова сме против модела на управление на Столична община. Обещанията не се спазват никъде – нито в Студентски град, нито където и да било. Против съм изграждането на такива мастодонти, без инфраструктура, на места, които могат да са младежки и зелени пространства, допълни Манолова.

#Мая Манолова #Студентски град #незаконен строеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »