Коронавирусът съсипва държави, разчитащи преимуществено на туризъм

Коронавирусът съсипва държави, разчитащи преимуществено на туризъм
Pixabay
A A+ A++ A

Докато някои от популярните туристически дестинации по света бавно се отварят и туризмът започва да се съживява, като цяло въздействието на пандемията върху индустрията се оценява като опустошително, съобщава Си Ен Ен, предаде БГНЕС.

Много държави, които силно разчитат на приходите от туризъм, загубиха един от основните си източници на бюджетни приходи през март. Кои все пак са най-тежко засегнатите в това отношение държави?

Според статистиките Мексико е най-уязвимата от най-големите икономики в света, тъй като 15,5% от БВП на страната разчита на туристическата индустрия.

Онлайн порталът, който предоставя данни за глобалната дигитална икономика, състави списък на онези, които вероятно ще бъдат най-тежко засегнати въз основа на данните от 2019 г. от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC).

Мексико е начело в списъка, следван плътно от Испания и Италия.

Двете държави са сред страните с най-висок брой смъртни случаи от коронавирус, а европейските дестинации, привличащи като правило милиони туристи също са най-засегнати от намаляващия брой туристи. През миналата година приходите от посетители са съставлявали 14,3% от БВП на Испания и 13% от този на Италия, според WTTC.

аИспания полага огромни усилия да съживи туристическата си индустрия, като отвори отново границите си още през изминалия месец за граждани на всички страни от ЕС и одобрени от съюза трети държави. 

#туризъм #пандемия #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »