Петрунов: Докато нямаме истинска ваксина, положението няма да стане по-добро

Петрунов: Докато нямаме истинска ваксина, положението няма да стане по-добро
A A+ A++ A

„Докато нямаме истинска ваксина, положението няма да стане по-добро”. Това коментира в предаването „Неделята на NOVA” академик Богдан Петрунов.  

„Официално има 10 ваксини в стадий втори, а две от тях са дори в стадий 3-ти на изпитване, което е изключителен успех. Най-напреднали са американците. На 27 юли започнаха трета фаза на изпитването”, обясни академик Петрунов.

По думите му тази ваксина ще бъде приложена на 30 000 души, а след това ще се анализират данните. Срокът за провеждане на това проучване е 2 години.

„Единственото, с което разполагаме в момента е носенето на маски, висока хигиена, избягване на близки контакти. Няма лекарство, няма ваксина, няма да я има и скоро”, заяви имунологът.

Той горещо препоръча противогрипната ваксина. Не повече от 1% от заразените получават антитела.

„Срам ме е, че има политици, които приканват хората да излизат на протести в тази тежка ситуация на COVID-епидемия. Това движение на стотици хора е идеална среда за разпространение на инфекцията. Бяхме сравнително добре до началото на юни, сега се нареждаме в едно от най-лошите места в Европа по брой на заразени и починали”, коментира имунологът.

„Като лекар за мен това, което правят, е абсолютно неприемливо. Събираме се стотици хиляди хора на улицата, без предпазни мерки. България, Румъния и Швеция последните 15 дни си борим за 1-во, 2-ро и 3-то място в Европа по най-много болни на 100 000 души заразени. В много сериозно положение сме. Нашите колеги, които стоят по 10-12-24 часа в болниците, вече нямат сили. Вече 8% от починалите са лекари. Ще останем без лекари скоро време”, предупреди академик Петрунов.

„Всеки има право да протестира, но в условията, в които се намираме сега, това трябва да става по много организиран и културен начин”, коментира още той. И призова на протестите хората поне да са с маски.

#ваксина #коронавиурс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »