Напрежение и сблъсъци на съботния протест в София, блокадите продължават и днес (СНИМКИ/ВИДЕО)

Напрежение и сблъсъци на съботния протест в София, блокадите продължават и днес (СНИМКИ/ВИДЕО)
A A+ A++ A

Напрежение и сблъсъци между полиция и протестиращи в 24-тия ден на антиправителствени протести снощи.

След 22 часа бус с надпис "Системата ни убива" е поискал да се присъедини към хората на "Орлов мост". След като е пропуснат от полицията край Софийския университет, метри по-надолу бусът е спрян от втори кордон униформени. Според тях, возилото не можело да стигне до "Орлов мост".

 

В буса били пет жени от инициативата "Системата ни убива". По техни думи,  връщали се от протеста  пред дома на премиера в Банкя и искали да отидат при палатковия лагер в центъра на София. По необясними за тях обаче причини били спрени.

Полицията твърди, че не е давала позволение на нито едно превозно средство, извън камионите за доставка на хранителни продукти за магазините в района, да преминава през блокираните трасета. Спирането на буса предизвика ескалация на напрежението между униформените и протестиращите.

В неделната сутрин бусът на майките от "Системата ни убива" все още е на място, а пред него стои полицейският кордон, който не пропуска движението по булеварда. Пред буса пък се намира група от протестиращи.

И днес се очаква този периметър да остане отцепен, затворено е и кръстовището пред Софийския университет. Палтковите лагери също остават, протестиращите бяха категорични, че няма да си тръгнат, докато правителството не подаде оставка.

Вече денонощие и половина подходът на магистрала "Тракия" при Стара Загора също е затворен. Протестиращи от града на липите, подкрепени от хора от още населени места, разпънаха палатков лагер на пътя. Те заявиха, че са блокирани от полицията. Искането им е да преминат през детелината на скоростния път. Това, според тях, ще отнеме наколко минути. Те настояват полицията да осигури безопасното протестно преминаване. От полицията обаче отказват да ги допуснат с артумента, че  скоростта на движение на магистралата е висока.

#Системата ни убива #майки #протест #полиция #Орлов мост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »