Напрежение на Орлов мост: Протестиращите се ядосаха, започват игра "Издирва се баце" (НА ЖИВО)

Напрежение на Орлов мост: Протестиращите се ядосаха, започват игра "Издирва се баце" (НА ЖИВО)
A A+ A++ A

Напрежението на Орлов мост ескалира.

Майки на деца с увреждания от гражданската инициатива "Системата ни убива" поеха на автошествие под наслов "Борисов, тук сме!" от Министерския съвет към дома на премиера в Банкя. Тяхното искане е оставка на кабинета, без да се водят каквито и да било преговори.

Отровното трио са направили и "Кодекс на блокадите", според който са недопустими и неприемливи употребата на алкохол, наркотични вещества и агресия по време на протестите.

"Novinite.bg" следи на живо протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор.

Хронология на протеста:

Демонстрантите пред Софийския университет правят жива верига, за да може бусът от "Системите ни убива" да стигне до "Орлов мост". Полицията не допуска автомобила, като служителите са застанали пред буса.

22:46 ч.: Още полицаи се присъединиха към кордона около буса.

23:01 ч.: Служителите на МВР се изтеглиха, автомобилът на "Системата ни убива" е обграден само от полицаи  жълти жилетки от "Антиконфликт". Демонстрантите започнаха да скандират "КОЙ" и "Пуснете майките", "Не сте хора" и "Позор”, "Заедно!". 

23:10ч.: Пред буса вече се развяват черните знамена, с които представители "Системата ни убива" по-рано демонстрираха в Банкя.

Предишният национален омбудсман и настоящ лидер на политически проект Мая Манолова се появи до микробуса.

Част от хората се насочиха към сградата на Народното събрание. Охраната там също бе подсилена

Хората се върнаха към буса и обявиха, че отново отварят коридор той да премине, но полицията не допуска това

отговор на поведението на полицията тази вечер, се появиха палатки и седящи на кръстовището и при Софийския университет като на Орлов мост

Протестиращи предложиха да се съберат по 20 лв., за да бъде пуснат микробусът. И обявиха нова игра тип Покемон Го - “Къде е Баце?”

Участник в протеста обяви началото на игра "Намери баце" като я сравни с търсенето на покемони. Целта е всеки, който види премиерът Бойко Борисов някъде, да го снима и да пусне координатите му, за да може възможно най-много хора да достигнат до мястото и да му зададат въпроси

Търпението на протестиращите отново се изчерпа и поискаха обяснение от полицията. Показват личните си карти и очакват те също да се легитимират. Това направи ръководещият действията на място


Протестът в реално време може да гледате тук:

Припомняме, че около 18 часа майки на деца с увреждания от гражданската инициатива "Системата ни убива", които протестират от 1 март, поеха на автошествие под наслов "Борисов, тук сме!" от Министерския съвет към дома на премиера в Банкя с настояване за оставка на кабинета без да се водят каквито и да било преговори.

Към 19,30 часа участниците в акцията стигнаха с възгласи "Оставка!" до крайната си цел, където бяха посрещнати от полицаи.

Пред къщата на министър-председателя бяха оставени черни найлонови чували, на които пише "Оставка", листове с надписи „Ти уби бъдещето на децата ни“ и „Ти уби свободата на словото“, както и цветя.

„Събрахме се тук, за да кажем на Борисов, че трябва да си тръгне веднага! От входа на Банкя ни посрещнаха с радост, видяхме колко ви обича. Не ви иска никой“, заявиха демонстрантите. 

Около 20,15 часа протестиращите обявиха край на акцията си, която премина без спокойно, и скоро след това автошествието пое обратно към протеста в Триъгълник на властта на пл. „Независимост“ в центъра на София.

По-рано днес от "Системата ни убива" обявиха, че са заплашвани от младежката организация на ГЕРБ, че ще бъдат възпрепятствани да стигнат до къщата на премиера в Банкя.

#Орлов мост #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »