Крайнодесният Вилдерс остави исляма, захвана се с ЕС

Крайнодесният Вилдерс остави исляма, захвана се с ЕС
Вилдерс, който настояваше бурката и Коранът да бъдат забранени, живее с денонощна охрана заради борбата му срещу наричаната от него „ислямизация на Холандия". Снимка: frontpagemag.com
A A+ A++ A

Лидерът на крайнодясната холандска Партия на свободата на Герт Вилдерс замени традиционния обект на своите критики исляма с темата за Европейския съюз в опит да привлече повече поддръжници преди парламентарните избори на 12 септември.

„Предвид финансовата криза, Европа се превърна в лесна тема. Реторитката е същата, само врагът се е променил", каза Клас де Вреес, преподавател в Университета в Амстердам, изтъквайки опортюнизма на Вилдерс, предаде АФП.

„Загубата на суверенитет, това да не бъдеш господар на собствената си страна, това са темите, които перфектно се вписват е неговата идеология", коментира политическият изследовател Берт ван ден Браак.

По думите му тази тема дава на Вилдерс много повече шанс, отколкото, ако беше продължил с дебата за исляма.

„Познаваме този дебат, той трябваше да започне нещо ново", смята Ван ден Браак.

Вилдерс, който настояваше бурката и Коранът да бъдат забранени, живее с денонощна охрана заради борбата му срещу наричаната от него „ислямизация на Холандия".

Дни преди изборите на 12 септември проучванията показват, че Партията на свободата ще спечели между 15 и 19 места в 150-местнята долна камара, предаде „Дневник”.

До предсрочния вот се стигна след провала на преговорите за бюджетните съкращения, който доведе до оттегляне на подкрепата за кабинета от партията на Вилдерс.

Той не участваше в управлението, но на гласовете на депутатите му се крепеше правителството на малцинството.

„Проучванията създават впечатлението, че Партията на свободата ще остане стабилна или ще претърпи слаби загуби", каза Клас де Вреес.

Според анализатори Вилдерс е избрал най-добрата стратегия за него – да не предприема действия, колкото е възможно по-дълго след падането на правителството и след това да поведе силна кампания малко преди вота.

„Едно нещо е ясно за мен, никой няма да иска да си сътрудничи с Партията на свободата. Независимо от това дали ще спечели 10 или 25 депутатски места, той няма да играе абсолютно никаква роля в сформирането на правителството ", смята политическият анализатор Андре Кроувел.

По думите на Клас де Вреес партията на Вилдерс вече не е смятана за надежден партньор, а досегашният премиер Марк Руте ще загуби доверието, ако още веднъж се свърже с крайнодесните.

#Партия на свободата #Герт Вилдерс #Европейския съюз #Европа #Амстердам #Холандия #Коран #ислям #ЕС #Марк Руте #премиер на Холандия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници