РЗС иска анкетна комисия за „СПИН скандала" в БСП

РЗС иска анкетна комисия за „СПИН скандала" в БСП
Лидерът на РЗС насочи обаче вниманието най-вече към икономическото министерство по време на Румен Овчаров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

РЗС ще поиска създаването на парламентарна анкетна комисия, която да се занимае с т. нар. „СПИН скандал" в БСП, който от партията на Яне Янев нарекоха пин-код към „грандиозна корупция".

Янев не успя да уточни какъв точно ще бъде предметът на дейност на исканата от него комисия, но е категоричен, че трябва да се разследват всички замесени – не само представители на левицата, предаде Дарик радио.

Лидерът на РЗС насочи обаче вниманието най-вече към икономическото министерство по време на Румен Овчаров.

„СПИН скандалът е пин-код към грандиозна корупция, която няма аналог за целия 22-годишен преход. Тук има вплетени огромни интереси, свързани с външна търговия, с търговия на оръжие, с енергетика, „Булгартабак", държавния резерв. Всичко това като че ли определени среди, които искат да поддържат статуквото, едва ли не искат бързо да отмине и да се забрави”, заяви Янев.

„Ще цитирам дословно думите на Кутев: „Не приемам именно Корнелия Нинова да бъде моралният съдник, защото бих могъл да й напомня реплики, които не мога да произнеса, които тя е произнасяла и много добре знае, че ги има записани със СРС-та, че са говорени в съдилищата". Става въпрос за скандала, който се разигра при отстраняването на Румен Овчаров и за грандиозна корупционна схема, която е тип хранителна верига, в която са свързани представители на висшата изпълнителна власт, на различни политически партии от ляво и от дясно, на висшата администрация, народни представители, на следствието, на прокуратурата, а може би и на съда”, каза още той.

По думите на лидера на РЗС единствената институция, като парламентарна република, е Народното събрание, което може да разследва или по-точно да установи чрез компетентността и правомощията на една анкетна комисия „кои са в основата на този грандиозен скандал".

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев съобщи, че във вторник управляващите ще обсъдят идеята на РЗС за анкетна комисия по „СПИН скандала" и ще решат дали да я подкрепят.

„Информацията, която предостави г-н Янев, е доста сериозна. Вече от закачките със СПИН преминаваме към много сериозни теми. Интересно е да се разбере какво е накарало и извадило от равновесие г-н Кутев, ако е произнесъл тези реплики за СРС-тата. Тоест, може да се окаже, че СПИН-ът е само върхът на айсберга. Лично на мен като народен представител ми е интересно какво ще излезе от тази история. Иначе ГЕРБ като политическа партия ще вземе решението си във вторник вечерта на заседание на изпълнителна комисия", посочи Главчев.

Левицата обвини Яне Янев, че се опитва да отклони общественото внимание от важни теми, като търси „грандиозна корупция" при т.нар. СПИН скандал в БСП.

В отговор на исканието на Янев за нова анкетна комисия от БСП попитаха кога ГЕРБ ще създадат комисия, която да провери СРС-тата по скандала с подслушването, станал известен като „Мишо Бирата".

„Остроумията на Янев не бива винаги да се вземат на сериозно. Но когато той изпълнява функциите си на пощенка кутия, е добре да се разчита от кой голям общественозначим въпрос, чрез изявленията, изглеждащи атрактивно, на Янев, се прави опит да бъде отклонено общественото внимание”, коментира депутатът от левицата Михаил Миков.

„В момента има поне няколко въпроса, които трябва да бъдат затворени, потушени чрез генерирани от Янев инициативи. Най-големият въпрос е рязкото обедняване на българските граждани, наближаващата зима, увеличението на стоките от първа необходимост, неспособността на ГЕРБ да прави икономическа политика и да управлява страната. В такива моменти се появяват „Яневци", за да отклонят общественото внимание в някаква посока, обикновено в близкото или по-далечното минало”, каза още Миков.

#РЗС #Анкетна комисия #СПИН #БСП #ГЕРБ #Яне Янев #Антон Кутев #Корнелия Нинова #Михаил Миков #скандал #Румен Овчаров #Булгартабак #Димитър Главчев #Мишо Бирата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"