Дянков печели спора за пенсионната възраст

Дянков печели спора за пенсионната възраст
„Към синдикатите показахме решимост досега, ще я покажем и занапред“, заяви финансовият министър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Решение на правителството пенсионната възраст да се увеличава с по 4 месеца през следващите три години е крайно и след малко ще бъде внесено в бюджетната комисия, заяви финансовият министър Симеон Дянков.

„Към синдикатите показахме решимост досега, ще я покажем и занапред“, коментира той след срещата си с депутати и представители от парламентарната група на ГЕРБ в четвъртък.

„Това е крайното ни решение за пенсионната възраст, което ще бъде внесено след малко в бюджетна комисия. И за мен е първата истинска социална реформа у нас от 15 г. насам, което рязко ще намали дефицита в НОИ – до 2014 г. той ще бъде съкратен с половин милиард, до 2020 г.- на годишна основа, с 6 милиарда“, заяви Дянков, цитиран от „Фокус“.

По думите му по този начин пенсионната политика ще бъде активна и извън компенсирането за инфлация.

„Така че нашите пенсионери да могат да получават по-високи пенсии от сегашните. Спряхме се на първоначалния вариант, предложен на срещата на групата на ГЕРБ с премиера, а именно за всички категории труд пенсионната възраст да нараства плавно следващите 3 г. от януари 2012 г. с по четири месеца на година“, обобщи той.

Според Дянков тази реформа е наложена от тревожната обстановка и всички събития в Европа.

„Тази мярка е добра, защото от 2014 г. работещите в първа и втора категория труд ще получават пенсиите си от т.нар. частни пенсионни фондове. За да стане тяхната пенсия по-висока, е по-изгодно за самите тях те да имат допълнителен стаж до края на 2014 г. - по този начин ние със значителна степен ще увеличаваме пенсиите, които те ще получават“, смята министърът.

Той уточни, че правителството продължава да работи и по темата за лично плащане на осигуровките от държавните служители.

Със сигурност обаче на хората в министерствата и в общинските администрации ще бъде компенсирано на 100% сегашното заплащане, така че никой нетно да не загуби от това, че сам ще си плаща осигуровките, обеща Дянков.

Тази промяна няма как да стане от 1 януари 2012 г., а някъде към края на следващата година, примерно от 1 септември, подчерта финансовият министър.

Дянков беше запитан как ще коментира намерението на двата синдиката да не дойдат утре на насроченото за 15 ч. заседание на тристранката, на което ще се обсъждат предложенията за криминализиране на неплащането на осигуровки и други въпроси.

„Ако са разумни, да дойдат“, беше неговият единствен коментар.

#Симеон Дянков #финансов министър #ГЕРБ #синдикати #тристранка #пенсионната реформа #пенсионна възраст #бюджетната комисия #НОИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"