Стратегия за водния сектор одобри правителството

Стратегия за водния сектор одобри правителството
Министерски съвет одобри проект на Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор в България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството одобри Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор.

Министерският съвет одобри проект на Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор в България и предлага на Народното събрание да разгледа и приеме документа, предаде БГНЕС.

Според правителството целите, които стратегията поставя, и решенията, които се предлагат, ще послужат за основа на дългосрочната политика за развитие на водния сектор.

Сред тях са засилване ролята на държавата при управлението, координацията и контрола на най-важните водностопански съоръжения; елиминиране на безстопанствеността и въвеждане на изискване всяко съоръжение да има оператор за поддръжка; повишаване информираността на населението и бизнеса и пълна прозрачност за вземаните решения и изразходване на средствата.

Според промените важните решения, в т.ч. междусекторни, ще се вземат от собственика – държавата или общината, а не от оператора, и ще има ясно разграничение за собственост, оператори и контрол на язовирите.

Регулацията на всички цени във водния сектор ще трябва да се случва при спазване на принципа „един оператор – едни цени“.

Освен това с новия проект се цели повишаване нивото на солидарност между население и бизнес и осигуряване на адекватния им принос при възстановяване на разходите за водни услуги и изпълнението на необходимите мерки за подобряване на състоянието на водите, както и координация на информационните потоци относно всички съоръжения в четирите подсектора и на междусекторните приоритети за финансиране от едно министерство.

Стратегията ще цели следване на точна йерархическа последователност и координиране на плановите документи, както и въвеждане на принципите и нормите за ефективно използване на водите при управлението и потреблението, включително при регулацията на цените във водния сектор.

След приемането на Стратегията от Народното събрание ще бъдат разработени и предложени за приемане необходимите промени в нормативната уредба, които ще позволят изпълнението на предложените решения за управление и развитие на водния сектор.

Проектът на стратегия беше публикуван за обществено обсъждане в интернет страницата на Министерството на околната среда и водите.

#Министерски съвет #Министерството на околната среда и водите #България #Народното събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"